Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Усетиха ли облекчение ресторантьорите от намалената ставка на ДДС

Снимка: Радио Видин

Според Националната статистика, през юли- първия месец, в който ДДС за храната в заведенията падна от 20 на 9%, цените не само не намаляха, а напротив- увеличили са се. Това не е субективно твърдение на клиенти, а информация, огласена от Националния статистически институт. Данните за инфлацията сочат, че през юли ресторанти, бистра, механи и хотели са вдигнали цените. Повишението е с 2% спрямо юни и с почти 5% спрямо декември 2019-а година.

Юли е месецът, в който влезе в сила намалената ставка на ДДС за храната в заведенията, за книгите и за бебешките стоки. В условията на коронакризата собствениците на заведения обмисляха как да ухажват клиентите си, за да привлекат повече посетители и да си избият загубата на приходи за времето, в което са били затворени.

Решени ли са отново ресторантьорите да действат на принципа "ден година храни"? В началото на юни от бранша увериха, че поскъпване на цените няма да има. Председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов коментира, че би било самоубийствено да се прогонват със скъпи цени клиентите.

Какво казват днес ресторантьорите? Радослав Младенов е собственик на ресторант край Белоградчик. До момента няма съкращения на работен персонал, но голяма част от предварителните резервации са отпаднали и това затруднява чувствително работата през туристическия сезон. Според него намалението на ставката за ДДС е трябвало да се случи и за други сектори в сферата на бизнеса:

"Според мен по- добрият вариант щеше да бъде целият бизнес в България да беше клекнал на 9 процента за 9 или 12 месеца, но абсолютно всичко трябваше да е на 9 процента и така нямаше да има разногласия ... Всички колеги се молим да свършва по- бързо тази година и да започва 2021-ва. Ние сме минус 40 групи назад, анулирани. Всичко, което беше през туроператори е анулирано."- подчерта Радослав Младенов.

Видинчани също коментираха намалената ставка на ДДС за храна в заведенията и реалната полза за клиентите от тази промяна.

"Лично аз не съм усетила и не съм се и замисляла. Няма разлика в цените за мен ... Аз не виждам разлика лично- все същото си е ... Не виждам да са се повишили цените."- споделиха видинчани.

Темата коментира Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България:

"Идеята беше да се подкрепят операторите в ресторантьорския и хотелиерския бранш, но реално няма никакъв ефект за крайния клиент и за фиска ... Може би се намали малко разходът на оборотни средства за колегите, които работят в сектора, но толкова бързо ефектът не може да се проследи. Все пак трябва да се наберат някакви статистически данни след края на сезона или може би в края на годината, за да се види дали наистина има смисъл, защото те го въведоха като временна мярка, но ако се види че има някакъв резултат и смисъл би могло да се разсъждава за диференцирани ставки. На този етап нямаме някакви силно мотивиращи данни, които да ни карат да мислим, че това е една мярка която си струва да бъде продължена."

Потърсихме за коментар и Ричард Алибегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

"ДДС е единственият данък, който тежи страшно много на бизнеса, на нашия бизнес. Спадът на работа щеше да си го има така или иначе, само че в единия вариант щеше да е 20% със спад на работа, а в другия- 9%. При 20% сигурно половината колеги в страната щяха вече да са затворили. При тези 9%- това даде много въздух на нашия бранш. Спадовете може сега да не го усещат като пари, но съществуват хората, благодарение на това ДДС, тъй като разликата за внасяне в държавата е много голяма, а тя остава у бизнеса."
Ричард Алибегов допълни, че за съжаление вече има заведения, които затварят врати, заради кризата.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мерки за ограничаване рисковете от наводнения обсъдиха във Видин

Във Видин се проведе работна среща за обсъждане на съвместни действия за противодействие на незаконната сеч, с приоритет в местата, създаващи опасност от свлачищни процеси и наводнения. Срещата, председателствана от областния управител Ани Арутюнян беше във връзка с проведено заседание на Министерския съвет, на което е обърнато внимание от..

публикувано на 17.02.25 в 13:49

Рупци: Китно, но обезлюдяващо село

Гостуваме на село Рупци, община Видин. Това е едно от най-близките села до областния град, само на около 5 км. Въпреки, че Рупци е много близо до Видин, местните жители са намалели значително през последните години. В селото постоянно живеят по-малко от 100 души, предимно възрастни хора. Илиян Ангелов е кмет на Рупци от 2015 година, като в..

публикувано на 14.02.25 в 11:30
Яница Петкова

Яница Петкова: Социалните мрежи са ни изнежили

Фалшивите новини и ограниченията в мрежите са новата нормалност.  Над 60% от българите твърдят, че на практика попадат всеки ден на информация, която може да се определи като лъжлива. Тенденцията от последните години сочи, че България трайно заема последно място сред държавите от Европейския съюз в Индекса за медийна грамотност.  Защо..

публикувано на 13.02.25 в 10:00
Тома Ушев

Тома Ушев: Интернет е отражение на човешката природа

Фалшивите новини и ограниченията в мрежите са новата нормалност.  Над 60% от българите твърдят, че на практика попадат всеки ден на информация, която може да се определи като като лъжлива.  Тенденцията от последните години сочи, че България трайно заема последно място място сред държавите от Европейския съюз в Индекса за медийна грамотност...

публикувано на 13.02.25 в 10:00

Ще се включи ли Северозападът в протеста срещу надценките на храните?

Бойкот на хранителните магазини е обявен за 13 февруари, четвъртък. Заради високите цени, идеята е на тази дата магазините да останат пусти и в тях да не влезе нито един купувач. Протестът е по примера на Хърватия и е организиран от Движение "Системата ни убива", Федерацията на потребителите в България и Обединени пенсионерски съюзи...

публикувано на 12.02.25 в 10:45
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Очевидно е, че членството ни в ЕС, в Шенген, а и в еврозоната, ни дава възможности за по-добър живот

До края на тази седмица трябва да бъде внесен в парламента проектобюджетът за тази година. Това обявиха премиерът Росен Желязков и финансовият министър Теменужка Петкова. Според новите управляващи в държавният бюджет има недостиг от 18 млрд. лева. Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев пък заявиха, че по техни..

публикувано на 11.02.25 в 12:52

Какъв е ефектът от Шенген за бизнеса във Видин

Малко повече от месец, откакто България е част от Шенген, свободното пътуване вече оказва известно влияние в пограничен район, какъвто е Видин. В града и преди можеха да бъдат забелязани не малко граждани на Румъния. Но с падането на задължителните гранични проверки, съвсем естествено е това да се засили. А потенциалът за посещения е огромен,..

публикувано на 10.02.25 в 11:05