Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пестим ток, ако използваме климатика правилно

Снимка: Радио ВИДИН


Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ.

Лятото със своите жеги води до включване на климатици, вентилатори, машини за лед, а това от своя страна носи и големи сметки за ток. През по-горещите дни консумацията на електроенергия се увеличава с близо 10%, в сравнение със средното потребление за сезона, поради използването на климатични системи за охлаждане.

При избор на охлаждаща система от съществено значение е нивото на енергийна ефективност на продукта, обясни старши експертът "Връзки с обществеността" от електроразпределителното дружество за Западна България Първолета Митева:

"Правилният избор на климатик е от значение за добрата климатизация и разхода на електроенергия. Уредът трябва да е с подходяща мощност в зависимост от спецификата на ползване и помещението, за което ще се ползва. Пазарът предлага и системи с различни характеристики. Сплит системите са подходящи за отопление и охлаждане на едно помещение". 

Спазването на няколко лесни правила осигурява оптимален комфорт и увеличава енергийната ефективност, без да повишава чувствително консумацията на енергия.

"За бързо и ефективно охлаждане на стая и коридор, е необходим мощен климатик. Най-добрият начин за охлаждане е поддържането на постоянна температура. Ако моделът позволява, използвайте опциите за нощен режим. Насочете клапите нагоре - така студеният въздух от климатика ще измести топлия в стаята от тавана плавно към пода и ефективно ще охладите цялото помещение".

Не очаквайте от климатика да охлажда по-голямо по обем помещение, несъобразено с неговата мощност. По този начин ще увеличите консумацията на енергия. Почиствайте редовно вътрешните филтри. Така ще спестите до 30% от консумацията на електроенергия от климатика. Достатъчно е поне веднъж в месеца да ги измиете. 

При отсъствие е важно да се изключват уредите от електрическите контакти.

"Включените в мрежата уреди консумират електроенергия дори когато са в режим на готовност, а съществува и възможност да се повредят от характерните за лятото бури. Трябва да се има предвид, че мрежата понякога се претоварва".

Спазването на няколко лесни правила осигурява оптимален комфорт и увеличава нивото на енергийна ефективност без да повиши сметките за ток. 

Интересни факти и още съвети за пестене на енергия в дома ще намерите на www.cez.bg.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко".

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

Развитието на говорните умения при децата  е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие.  Процесът на говорно развитие започва от най-ранна..

публикувано на 21.05.24 в 09:29
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54