Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва гореща политическа есен

Снимка: БГНЕС

Започва новият политически сезон. Утре депутатите ще се съберат за първото си заседание след лятната ваканция в новата си пленарна зала в бившия партиен дом. Очаква се това да стане под масови протести с искания за оставки.

Настъпва ли гореща политическа есен?

Управляващата партия ГЕРБ, донякъде успешно, отмести обществения фокус от продължаващите повече от 50 дни протести върху изненадващото си предложение за свикване на Велико народно събрание и изработване на нова конституция. Това се очакваше да е и в центъра на дебататите в есенна сесия на парламента, където започнаха консултации за набирането на необходимите 120 подписа за внасянето на проекта.

Вчера обаче ДПС обяви, че няма да подпише внасянето на нова Конституция и няма да гласува за свикване на Велико народно събрание. Изявлението напрактика обезсмисля дебатите за свикване на Велико народно събрание, защото без техните гласове и тези на БСП, които вече обявиха, че също няма да покрепят това предложение, управляващите няма да могат да съберат необходимите 160 депутати. Днес във Видин премиерът Бойко Борисов заяви, че са изобличени лъжите, че всички искат Велико народно събрание и че ДПС подкрепя ГЕРБ.

Коалиционният партньор НФСБ подкрепи създвадането на нова конституция. Какви са очакванията за новия парламентарен сезон?


"Очакваме да си довършим започнатата работа, защото сме влезли в парламента с ясни цели и програма. Пътят Видин-Ботевград, газифицирането на Видин, да стане факт повишаването на пенсиите. Аз лично не смятам, че свикването на Велико народно събрание и нова конституция е толкова важна към момента тема и не виждам как ще се събере необходимото мнозинство, за да стане това факт", обясни народният представител от НФСБ от Видин Росен Живков.

От ВМРО обявиха, че имат редица забележки към предложения проект за нова конституция.


"Както завърши предишният парламентарен сезон- с доста напрежение, граждански протести, недоволство, така вероятно ще започне и новият. Във връзка с коронавируса ВМРО предложи и редица мерки, които да подобрят икономическото състояние на българските фирми и граждани, и мерки за безопасност и насърчаващи българското производство, дребните и средни производители. това са важни неща, които ние ще продължим и през новия политически сезон. ВМРО направи няколко изключително разумни предложения за включване в проекта за нова конституция- образователният ценз, задължителното гласуване, връщането на наборната военна служба и пр. Проектът на герб е доста несъвършен и имаше дмного грешки. А иначе ще продължим да настояваме за повишаване на доходите, както е залегнало в управленската ни програма", каза народният представител от Враца Красимир Богданов.

БСП също обяви, че няма да подкрепи свикването на Велико народно събрание и приемането на нова конституция. Левицата има и редица собствени проблеми преди изборите за нов председател на социалистите, и засега не стои като достатъчно солидна опозиция.


"Според мен тази сесия ще е последната на този парламент. Моята прогноза е, че справедливите протести на българските граждани няма как да не доведат до оставка на министър-председателя на това правителство и какъвто и инструментариум управляващите да използват, за да удължат тази тяхна агония, тя ще приключи. Очаквам един много ескалиращ през есенните месеци протест, която при всички случаи ще се отрази и на дневния ред на политиците. За съжаление в момента състоянието на БСП не е добро като кондиция, намираме се в кулминацията на вътрешнопартийния избор, тече вътрешнопартийна кампания, която все повече разделя, отколкото да обединява. Трябва да си дадем отговор на въпроса готови ли сме да бъдем алтернативата, която българските граждани очакват. Наистина ни предстои гореща, но и тежка за българските граждани, есен", са очакванията на народния представител от БСП във Враца Николай Иванов.


"Започва интересна, важна есен и, по всичко личи, в по-дългосрочен план интересна и важна, а не просто като поредната политическа есен... Позицията на ДПС е много важна, защото тя обикновено има двойна употреба- когато ДПС каже "не", това обикновено означава, че някакви неща не се случват- думата им тежи, а в същото време, когато ДПС ти каже "не", това е хубава реклама. Обикновено Борисов се опитва да се възползва от моментите, когато е в противоречие с ДПС, за да се опитва да разсейва информацията за скрита коалиция с ДПС...

Докато не разберем дали на 2 септември ще се съберат много хора на протеста, докато не знаем дали Борисов няма да даде някакви изпреварващи действия, е трудно да кажем каква есен ще имаме. Всичко зависи от тези няколко дни...

Не съм сигурен, че Борисов има много ясен план. Възможно е да направи няколко неща. Едното е оставка и нови избори. Второто е да мисли за втори кабинет, в който той няма да е начело. Третият вариант е с прибежки, хитрости и надлъгване, както досега успя да спечели два месеца, да се опита да спечели още месеци до редовните избори. Има и още един вариант- да измисли нещо пак хитро и оригинално, като предложението за конституцията, с което успя да изненада много хора.

Голяма част от неизвестните ще станат ясни само след дни, а може би ще последва нова завръзка. Много необичаен момент, но и ключов за развитието на страната генерално, защото с или без протести Борисов вече мислеше за край на премиерския си стаж. Намираме се в ключова точка за българската политическа история- интересни времена, за добро или зло", коментира политологът в агенция Галъп интернешънъл Първан Симеонов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00