Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерски пазар по време на Врачанския есенен панаир

Снимка: Община Враца, Архив

132-ото издание на традиционния Врачански есенен панаир отваря врати за жители и гости на града. И тази година атрактивни стоки и продукти, автентични български занаяти и търговци от цялата страна ще са част от културната проява. Заради противоепидемичните мерки обаче, обичайните концерти и бирарии ще липсват от програмата, каза за Радио ВИДИН Радосвета Крумова, главен експерт отдел "Култура" към Общината:

"Преди няколко седмици във Враца се проведе фермерски пазар, който се хареса изключително много на гостите и гражданите на Враца. Новото на панаира ще бъде точно такъв пазар. На щандовете на производителите ще се предлагат екологично чисти млечни и месни продукти, сезонни плодове и зеленчуци, хляб, специални селекции сиропи, вина и сокове. Тази година панаира ще изглежда по-различно, заради спазването на противоепидемичните мерките. Няма да има и така очакваните бирарии. Тази година ще заложим на атракционите, които ще бъдат дезинфекцирани, ще се спазва дистанция. Ще има майстори на стари занаяти, родни производители, които ще предложат своите изделия и стоки.  Надяваме се, че и тази година врачани и гости на града ще намерят нещо за себе си."

За поредна година в изложението на българските стоки и продукти ще се включат и производители на специфичното за Северна България ястие - крокмач. Най-малките посетители на Врачанския панаир също не са забравени, за тях са предвидени много атракциони и забавления.

Есенният панаир във Враца ще се проведе от 14 до 18 септември. Откриването ще бъде днес от 18 ч. пред стадион "Христо Ботев".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00