Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Подкрепа за реализация" организира международен фолклорен фестивал онлайн

Календара на фондацията през септември допълниха детски празник и спортно състезание

6
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Спортно състезание във Видин замени провежданите през есента надпревари за хора с увреждания от България и Сърбия. Организатор е Фондация "Подкрепа за реализация" съвместно с партньори от Сърбия. На разменни начала домакини на събитието са Видин и Зайчар. Тази година трябваше да се проведе VIII-то Международно спортно състезание за хора с увреждания между България и Сърбия, но заради пандемията беше отменено.


Въпреки това, преди седмица надпревара имаше, но само с видинско участие. Състезанието се проведе на детска площадка "Смърфовете 2" във Видин, изградена по инициатива на Фондация "Подкрепа за реализация". 


"Заради епидемичната обстановка тази година не можахме да проведем международно спортно състезание и решихме да го направим само в нашия център. Спортните дисциплини бяха три- дартс, баскетбол и хвърляне на медицинска топка. Всичко протече много забавно и интересно. Участниците показаха най-доброто от себе си"- обясни Павел Павлов, кинезитерепевт в Центъра за социална рехабилитация към фондация "Подкрепа за реализация".


За по-малките имаше детски полигон, а бързина и умения премериха отборите "Батман" и "Спайдърмен". Надпреварите за всички бяха много оспорвани.

Победителите в дисциплините са:

Дартс:

1. Любомир Нешев

2. Владимир Ванков

3. Борислав Реселешки

Стрелба в кош:

1. Иван Стилиянов

2. Диана Алексиева

3. Боряна Веселинова

Хвърляне на медицинска топка:

1. Пламен Цветанов

2. Николай Транчев

3. Радослав Цоков

За участниците в спортното състезание имаше награди, а накрая за всички- музика и почерпка. До следващите надпревари предстоят още упорити тренировки.

За осма поредна година екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" проведе детски спортен празник "Смърфовете". Традиционно се организира на изградените от фондацията детски площадки "Смърфовете 1" и "Смърфовете 2" във Видин, но тази година екипът решава да пренесе забавлението при приятелите си от село Ружинци.


"Решихме да го проведем в село Ружинци, тъй като там имаме връзка с местните хора, но не бяхме провеждали спортно мероприятие. Имаше деца от различни възрастови групи, най-вече ученици от началните класове. Имаше три щафети. За децата беше много интересно. Проведе се викторина, свързана със смърфовете. Имаше много награди, много забавления за децата"- разказа Павел Павлов.


Освен състезания и викторина с въпроси за анимационните герои, за децата от Ружинци имаше награди, почерпки и още забавления, а възрастните вече обмислят следващото съвместно събитие.


Международният фолклорен фестивал за деца и младежи с и без увреждания България- Сърбия тази година се проведе онлайн. Организатори са Фондация "Подкрепа за реализация"- гр. Видин и Сдружение „ЦДП“ гр. Зайчар. От българска страна събитието е проведено в Крайдунавския парк на Видин, като част от Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав", организиран от Община Видин.


"Тази година, поради възникналата ситуация нямаше как да отидем ние в Сърбия или те да дойдат при нас на гости, затова решихме да направим паралелно събитие- при нас да организираме паралелно събитие с наши потребители, а в Сърбия потребителите на "ЦДП" да си направят техен фестивал… През вайбър ние показвахме на тях какво правим, те показваха на нас какво правят. Разходихме ги през Крайдунавския парк. Показахме им това, което от Общината бяха подготвили, различните дюкяни и шатри...Цялото мероприятие беше в безопасна онлайн среда и се запази традицията на самото събитие"- каза организаторът към "Социално обслужване" в ЦСРИ Юлита Петрова.


Появил се в условията на криза и проведен в онлайн среда, етнофестивалът между България и Сърбия е доказателство, че всяка негативна ситуация може да има неподозиран положителен заряд, казаха организаторите.


От социалното предприятие "Бъдин" към Фондация "Подкрепа за реализация" участваха със свой щанд в Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав", организиран от Община Видин.


"Предложихме продукти, които са изработени от хора с увреждания към нашия център. Направиха ароматизирани сапунчета, свещички. Имаше бродерии с българска шевица и някои изделия с декупаж... Много разнообразни неща предложихме. Ще се опитаме да вкарваме все повече изделия, изработени от наши потребители, защото първо на тях им доставя удоволствие да го правят, второ ние с изненада откриваме техни възможности да правят все нови и нови работи"- разказа логопедът и социален педагог в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията Даниела Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30