Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 октомври - Международен ден на възрастните хора

Снимка: Радио Видин


Международният ден на възрастните хора 
се отбелязва на 1 октомвриВъзрастните хора са преобладаващо население в област Видин. По - голяма част от тях членуват в пенсионерски клубове, където са създадени условия за културна и обществена дейност.  Само във Видин пенсионерските клубове са четири, а председател на един от тях е диджея Боби Владимиров, който още не е пенсионер. Избират го за председател на пенсионерски клуб "Златна есен - Веселие" град Видин преди по-малко от година. Той обяснява този избор с факта, че го познават като активен и позитивен млад човек и му гласуват доверие. В пенсионерския клуб в момента членуват 60 души, всички функции и дейности са разпределени между членовете, а днешният празник ще се отбележи като истински празник - казва Боби Владимиров


"С купон ще го отбележим... Проблемите са доста, основният проблем е самата пенсия, самотата също... Повече наблягаме на веселието и на купоните... Мога да ви кажа, че имат много енергия и са уникални, по 4-5 часа са на дансинга и това е сериозна фитнес-тренировка... Новите дейности като идея са развитие на спорта, но поради COVID-19 отпадна това... Аз съм им казал, че мога да им съдействам и да им помогна... Желая им да вярват и да не униват..."
 

COVID-19 ограничи дейността на пенсионерските клубове - смята Малинка Башлийска, председател на "Съюз на пенсионерите 2004 - обединени" област Видин:


Малинка Башлийска"Тази година празникът е необикновен, в условия на пандемия... Доста се ограничи работата на клубовете... Но това не пречи на ръководствата на клубовете да оказват помощ на хората. Нашата работа продължава, но не както беше. Ние сме междинно звено между социалните звена и възрастните хора..."


Днес хората от третата възраст имат нужда не само от по- високи пенсии, но и от внимание, подкрепа, от добра дума  и грижовно отношение - смята Малинка Башлийска 


"Имат нужда и от физическа помощ, от посещение при лекар, но ние имаме търпение и мъдрост и ще преминем през COVID-19. Проектозаконът за пенсиите в момента е спрян... Дано има разумни сили в парламента, които  да преизчислят пенсиите... Основният проблем на възрастните хора в България е това, че децата не са с тях и те са самотни... Любовта и уважението го няма."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Онлайн семинар помага на близки на зависими

Безплатен онлайн семинар за близки на зависими организира "Фондация За живота". Темата е "Как да мотивирам зависимия да се лекува". Участниците ще могат да разберат също какви са възможностите за лечение на зависими и самите те ще получат подкрепа как да се погрижат за себе си, защото всеки зависим засяга живота поне на четирима души, обясни..

публикувано на 01.10.24 в 12:22

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30