Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 800 кг от декар царевица прибират във Видинско, площите с рапица намаляват

Снимка: Радио ВИДИН


Жътвата на пшеница е в историята, към края си е жътвата на слънчоглед, вече се жъне и царевицата. По данни на земеделското министерство средните добиви от пшеница за страната са 394 кг/ от декар и са най-ниските за периода 2015 - 2020 г. 

Как изпращат стопанската година зърнопроизводителите от Видинско- гост в "Земята, която ни храни" е Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:

"Аз се надявам, че все така ще бъде от тук нататък, тъй като земеделските производители във Видин доказаха, че умеят да се справят, както с лошите климатични и почвени условия, така и с липсата на недостатъчно техника. Що се касае примерно до средните добиви от предходни години, те и при нас са по-ниски, но в сравнение с другите региони в страната, както при пшеницата, така и при почти всички култури - ечемик, рапица, царевица и слънчоглед, добивите са много добри тази година. Смея да твърдя, че почти всички култури тази година ще имат добра цена..."

Комбинацията от добра техника, добра земеделска култура и благосклонно време, са в основата на успеха на видинските зърнопроизводители. Макар и с по-ниски добиви от миналата година, областта ни е сред рекордьорите по добив на пшеница. Почти е привършило прибирането на слънчогледа, средният добив е между 250 и 350 кг./дка, в ход е жътвата на царевица, където стопаните се радват на добиви около 800 кг. от декар. Над 1 милион тона е недостигът на слънчоглед у нас и според Жечко Андрейнски цената му ще продължи да расте. Съветът му към колегите е да не бързат да продават, защото очакванията са за високи цени на всички култури. 

С надежда тръгва и новата стопанска година. 

"Всеки се надява следващата година да бъде по- добра. Това, което се очертава през следваща година, е че рапицата ще бъде драстично намалена. За другите култури по нашия регион сеитбите започват. Надявам се, че има време до края на месеца да се засеят необходимите площи с есенни култури."

Заради промените в климата се налагат корекции на агротехническите срокове, а земеделсктие производители се нагаждат според ситуацията. Според зърнопроизводителя, всеки преценява какъв сорт ще засее- дали високопродуктивен, или с високо протеиново съдържание, преценява и какви нови култури да засее, и какви земеделски практики да приложи: 

Жечко Андрейнски е и един от крупните арендатори в Северозападна България, а заедно със семейството си развиват успешен агробизнес. Намерил е обаче начин да използва всичко, което произведе, без да се притеснява от пазара. Сега фамилното стопанство разширява спектъра на производство и започва да се занимава със животновъдство. С европейски средства са изградили модерна овцеферма в село Рабиша. Към  момента е населена с около 250 животни от френската месодайна порода "Ил дьо франс", но капацитета е за 500 животни. 

"Работим стъпка по стъпка, за да има добри резултати", казва Андрейнски. Според него, има търсене на агнешко месо за износ и силно вярва, че стоката му ще бъде реализирана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30