Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопанствата във Видин - по-малко, но с модерна техника

Снимка: Радио ВИДИН


Намаляват малките стопанства, но се увеличават обработваемите площи във Видинско- това показват първоначалните данни след преброяването на земеделските стопанства във Видинско. 5 800 земеделски стопанства са преброени до 18 декември, част от тях- по електронен път. 1 181 стопанства са прекратили дейност, но за региона това не е неочаквано, каза Емилиян Енчев, директор на Областна дирекция "Земеделие"- Видин. 

"Това са малки стопанства, с по един декар зеленчуци- лични стопанства, които не са пазарно ориентирани. Иначе на практика земеделието стана професионален отрасъл. Малките стопанства чисто демографски престават да съществуват, налице са и миграционни процеси, промяна в начина ни на живот..." 

Около 1000 стопанства използват субсидии, в голяма част от стопанствата са подменени машините, а през следващите години се очакват сериозни инвестиции в напоителния сектор. Наблюдава се тенденция към пасищно животновъдство:

"Увеличило се е количеството обработваема земя, тази, която не се използва за обработка, ще започне да се използва за пасищно животновъдство... Навсякъде в развитите страни се практикува пасищно животновъдство... България има прекрасна земеделска земя, а този потенциал- пасищата, не се използват рационално. Но въпрос на време е тази ниша да бъде заета..."

Примери за пасищно отглеждане на животни вече има в Чупрене и в Рабиша, каза още Емилиян Енчев и посочи, че все по-често стопаните започват да се занимават и с биопроизводство: 

"През последните години се създадоха насаждения с маслодайни култури... Земеделците имаха възможност да използват европейски средства, вече имат модерна техника, използват качествени семена, имат добри добиви... Тези, които смятаха, че ще печелят от субсидии, отдавна ги няма, останаха сериозните, които знаят как се прави земеделие и го показват... Остават предприемчивите... Все пак, земеделието не е лесно..." 


Десислава Петрова знае, че не е лесно. Тя е от Видин и се занимава със зърноппоизводство. Връща се мислено в началото на годината, за да каже- попречили по някакъв начин пандемията и  кои бяха трудните моменти в работата им: 

"Не беше по-различна от предходни години- работата нямаше как да бъде спряна, посевите няма как да бъдат оставени... Не срещнахме трудности през годината по отношение на доставки на торове и семена, но сега очаквам да имаме трудности... "

За зърнопроизводителите от Видинско годината не беше лоша. Не могат да се оплачат нито от добиви, нито от цени. Десислава Петрова, а вероятно и много други стопани, могат да се похвалят и с нови машини и инвентар за стопанствата, с които продуктивността ще се увеличи. 

"Няма как да се работи със стара техника- нужно е... Правим го, за да вършим по-бързо и по-икономично работата си..."

Според Десислава е важно и хората, които се занимават със земеделие, да се самообучават. 

"Важно е, много от колегите се ориентираха към No-till технологията- такава технология, която щади почвата... "

Никой не може да прогнозира каква ще е годината, но за да се намалят щетите, преди сеитба всеки земеделец проучва сортовете и ги съобразява с климатичните условия и с природните дадености... 

"Това можем да го съобразим, да нахраним растенията, каквото зависи от нас- да го свършим, пък, каквото стане.... Човек трябва да рискува- една година добивите са добри, другата- не са... Рискът е голям, защото сме "завод на открито". Затова и през последните години не сеем само две култури- минимум четири са. Ние лично залагаме на повече сортове- има нови сортове, издръжливи на суша, на дъжд... " 

В звуковия файл чуйте поздравите на Десислава Петрова и Емилиян Енчев към земеделската общност. 

Иначе забравете трудностите, продължете с оптимизъм и вяра, изпратете старата и  посрещнете новата година с надежда, че тя ще е здрава, успешна, мирна и спокойна за всички ни! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26