Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

Снимка: Десислава Авджиева

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се познавали, но и са участвали заедно в акцията "Радецки - Козлодуйски бряг". Режисьор на филма е Ивалина Василева, оператор - Чарли Джиров, а сценарият е написан от Иван Тренев, който е и в ролята на Христо Ботев. Сценаристи са и продуценти от радио "Гама" - Видин. Образът на капитан Дагоберт Енглендер е представен от Методи Асов. Ася Мерджанова изиграва майката на Ботев, а  Киро Тулешков е изигран от Йонко Димитров.

Идеята за филма се ражда още преди 5 години в главата на Иван Тренев, който е журналист по професия. Целта е чрез този документален филм да се покаже истината за световното признание на Ботев като поет и революционер, да се премахнат някои измислени митове, които го дегероизират, обяснява Иван Тренев:

"Първо трябва да опозная сам себе си. Когато опозная сам себе си ще мога да опозная и света, и да допринеса с нещо. Това е най-трудното нещо, но за да опознаем себе си трябва да се върнем и към корените си. Тези корени все още са неизяснени. Като започнем от произход на българите и завършваме до Ботев. Христо Ботев е признат в целия свят като поет и революционер, като журналист. На първо място бих искал да кажа, че Ботев не е романтик, не пише любовни стихотворения и любовни писма никъде. Включително "До моето първо либе". Това не е любовно стихотворение. Либе, не другарката до неговия живот. Това е една въображаема другарка, която всъщност е самата България. Второто много важно е, че Ботев не е зарязал жена си и детето си и хукнал като Дон Кихот да се бие с вятърни мелници. Това е човек, който е премислял месеци, какво да се случи. Направил е много сериозна подготовка. За това доказваме с факти и доказателства и снимков материал. Една снимка на Ботев, която за първи път ще излезе на бял свят. Веднъж е публикувана 80-та година и изчезва, защото се доказва, че това е Ботев. Той е правил разузнавателна мисия около Бекет, Румъния. Там са складирали основната бойна част от оръжията и там Ботев е сниман в прав ръст до една лодка с английско знаме, облечен по английски.

Липсата на достатъчен бюджет е причина в ролята на капитан Дагоберт Енглендер да видим Методи Асов, дългогодишен приятел на Иван Тренев:

"Както знаете приятелите трябва да си помагат и да се подкрепят. Като родолюбци отдавна му помагам с неговото начинание, да изясни истинските факти относно история за България, какво се е случвало, кои сме. Доста добър екип се събрахме, които успяхме да постигнем това нещо да се случи. По принцип не трябваше да участвам във филма. Отидох да помагам и Иван реши, че мога да изиграя Енглендер и го направихме. Успя да ме въвлече и мен в актьорския състав, понеже аз не съм професионален актьор."

Във филма ще бъдат показани и чуждестранни вестници и списания, където Ботев е публикуван, обясни още Иван Тренев:

"Ще покажем още няколко чуждестранни вестници и списания, където Ботев е публикуван на първите страници, като голям революционер още приживе и само 2 месеца след смъртта му. Това са неща, които е крайно време българите да ги знаят. Благодарение на Ботев цяла Европа разбира, какво се случва в България 5 века. Неща, които за първи път ги казваме и мисля, че ще бъде полезно за българите да разберат, каква е същността на истинския Ботев, като революционер, като поет."

Филмът е направен с възстановъчни елементи, за да може да въздейства на младата публика. Да може да бъде гледан и от ученици и максимално разбираем, поясни още Иван Тренев. Заснет е на три локации - в Козлодуй, Карлово и Сливен. Филмът е важен и с архивите, които са събрани от чужбина. 

Трейлър на "Ботев - отвъд понятното" можете да видите тук


Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19