Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добра инфраструктура искат жителите на село Буковец

6
село Буковец
Снимка: радио Видин
Село Буковец е едно от големите села в община Видин. То се намира на 12 км от град Видин и в него живеят 770 души. През селото преминава река Войнишка, което е причина то да попада в Защитена зона "БГ Войница". Кмет на село Буковец втори мандат е Венцислав Кирилов. Той е местен, оттук са родовите му корени, познава  хората и знае какви са проблемите им. Затова и задачите, които си поставя в работата си на кмет, са повече на брой:

"Основният приоритет е подобряване начина на живот и жизнената среда на населението. На първо място ще се включим в проекта "Нашият Видин - по красив от всякога", благоустрояване на инфраструктурата, като баластриране. Доставка на контейнери за смет, защото са недостатъчни, направил съм искане и за разделно събиране на отпадъците... Ремонт на уличната мрежа е необходим, защото положението на селото ни е такова, че улиците трябва да се асфалтират, а не да се баластрират, защото  всичката вода  се стича в центъра на селото. На следващо  място - подмяна на уличното  осветление с енергоспестяващи крушки. Кандидатствал съм по ПУДОС за изграждане на детски площадки. Предстои да извършим ремонта на паметника в центъра на  селото. Гробищният парк е необходимо да се почисти. В социалната сфера също имаме приоритети. По линия на БЧК са раздадени 95 пакета с храни от първа необходимост миналата година..." 
 
Кметът си поставя за цел и да  кандидатства за подмяна на  водопроводната мрежа.

Паметникът на загиналите във войните се намира в центъра на селото. Построен е от майстор Михаил Гълъбов. Открит е на 8 юли 1921 г. Изграден е от гранит и варовик. Построен е в чест на падналите във войните - Балканска война 1912-1913, Междусъюзническа война 1913, Първа световна война 1914-1918.  Този паметник ще бъде реновиран, почистен и приведен в добър вид по повод 100 години от неговото създаване. 


село БуковецЗа чиста вода и за чиста околна среда се мисли и се  работи. Село Буковец попада в "Защитена зона БГ Войница". Защитават се различни видове гори, животни, птици.
 
По две социални  програми са обслужвани нуждаещите се хора в Буковец, в момента се очакват нови социални програми.  Това са били "Социален патронаж" и "Домашна помощница". Сега се очаква да се включат в програмата "Асистентска подкрепа", в нея ще се подпомагат най-възрастните хора, които се нуждаят от обгрижване.


В село Буковец  живеят и млади хора, има и семейства с малки деца. Трудно е с намирането на работа, повечето от тях работят в областния град, някои са в чужбина, разказва кметът:

  

"Възрастните хора преобладават в селото. Повечето от тях не се нуждаят от социална подкрепа, те имат близки, които могат да ги обслужват. Около 15 души се нуждаят от такава услуга. Имаме около 50-60 лица, които са на работа в Англия. Имаме земеделски производители, има един човек с ябълкова градина и през лятото има работа за местните хора.
 

село БуковецВ селото работи и детска градина,  тя е филиал на ЦДГ "Арабела", предстои да се направи ремонт на покрива - казва кметът Венцислав Кирилов:


"В момента има 15 деца, но към настоящия момент имаме проблем, защото сградата е стара и се нуждае от спешен ремонт. Ще търсим спонсори, за да направим ремонта...."


В селото, в което жителите са  над 70% са възрастни,  е нормално да има и добро здравеопазване. Личен лекар посещава в определени дни селото, но няма аптека или дрогерия. Жителите на село Буковец имат възможност да ползват междуселски автобусен превоз, в селото идва пет пъти дневно автобус. Жителите на селото са единодушни, че площадът и улиците им са в лошо състояние и е необходим ремонт и асфалтиране на уличната мрежа. Това е и основната цел на кмета на селото - да се асфалтира главния път:

"Най-големият проблем е уличната ни мрежа... асфалтирането ни е най-необходимо. Имаме обещанието на Общината две улици да асфалтираме, а другите, ако може да се баластрират.


село БуковецНЧ "Просвета 1925" Буковец съхранява и популяризира фолклорните традиции, привлича младите хора, организира онлайн конкурси и се стреми да активира местната общност. Секретарят Вероника Атанасова обича родното си село и се стреми да поддържа просветителския дух в него:


"Започнахме да организираме разни предизвикателства онлайн, как разучават хора у дома и да ни изпращат танците, това беше под надслов "Българи под карантина", пусках аудио книги... Всичко ми харесва в селото, спокойно е, има много деца. ...Да, искам да се направи центъра и улиците.."
 
Йоана Петрова живее в Буковец, тя е на 32 години, има две деца, харесва спокойствието, тишината и чистия въздух. Според нея има какво да се направи в селото,а за да се задържат младите хора, трябва да се обнови селото.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58

В "Музикална зона" на 26 септември 2024 слушаме музика из филма "Ескадрилата"

Филмът  "Ескадрилата"  е създаден през 2006 г., като автор на музиката му е композиторът  Тревър Рабин  – бивш китарист на рок група  Yes . Рабин създава музика за над 40 филма, като една от любимите му тематики е военната. В "Ескадрилата" са преплетени военни ритми, лирични теми и мотиви, обхванати от приключенски дух. Бойните действия от времето..

публикувано на 26.09.24 в 09:00

Държавата да се намеси за "замразения" ремонт пред Здравната каса, настоява Общинският съвет във Видин

Общинският съвет във Видин прие декларация, с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града . Общата стойност на проекта е над 26 млн. лева. Вносител на предложението е общинският..

публикувано на 25.09.24 в 15:54