Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябваше ли да бъдат удължени противоепидемичните мерки?

Снимка: Радио Видин

На 22 март у нас бяха въведени десетдневни временни противоепидемични мерки. Преустановени бяха присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, висшите училища, езикови, образователни и обучителни центрове и школи, детски градини, детски ясли, детски центрове. Преустанови се провеждането на културни и развлекателни мероприятия, вкл. и на открито. Забраниха се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, заведенията за хранене,  игралните зали и казината, груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната. Вчера стана ясно, че здравните власти обмислят разхлабване на мерките от 1 април. Доведе ли, обаче поредното затягане до конкретни резултати? 

От утре започва постепенното разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Децата се връщат в детските градини и ясли от 5 април. Обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема. Големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено за тези, които имат възможност за продажби на открито. Освен театрите и част от заведенията, от 1 април ще отворят също опери, галерии и музеи. Предвижда се също отпадането на забраните и за фитнеси и спа центрове. Изненадаха ли ни здравните власти, при условие, че тази сутрин броят на новозаразените е 5176? За Северозапада те са 278. В област Видин броят на новозаразените днес е 28. Разговаряхме с д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"В сравнение с другите области, при нас е спокойно, но това не трябва да ни успокоява. Все пак в момента си тече третата вълна като навсякъде. на всеки му се иска, както и на мен, така и на всички нас, навън времето е хубаво и предразполага. И да бъдат отворени, те ще бъдат отворени с ограничителни мерки и това е ясно на всички. дано да се спре това покачване на положителните проби, за да се премине вече и към по- спокоен начин на живот."- обясни д-р Владински.

Според здравните власти, един от големите проблеми при въвеждането на противоепидемични мерки е спирането на присъствените учебни занятия в българските училища. Как протича учебният процес, дни преди редовната пролетна ваканция- това попитахме Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Не е приятно, нито за учениците, нито за учителите е добре. Обучението доста се проточи, за разлика от миналата година. Тази година девети клас беше най- малко в присъствена форма и това се отразява преди всичко на емоционалното състояние на учениците, защото периодично като ги връщахме и виждахме разликата ... Не е благоприятно за никой, не само от гледна точка на стабилността и трайността на знанията. Някак си изпадат в апатия и като, че ли им е все едно. Самите те нямат яснота дали са на училище или не са на училище ... От гледна точка на професионалното образование, това да учиш професия онлайн не е съвсем удачно, но приемаме това, което ни се разпорежда и се надяваме през април да се засили доставката на ваксини. Мисля, че след пролетната ваканция биха могли да ни дадат възможност да се връщаме в училище."- каза Евлогия Манджукова, директор на видинската ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев".

С въвеждането на противоепидемичните мерки бе преустановен присъственият учебен процес и във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за медицинските професионални направления, както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления. Как се справят студентите в началото на пролетта и успяват ли  дистанционно да се запознаят с учебния материал. Разговаряхме с Красимир Илиев от Лом, който е студент по медицина в София.

"В момента учим дисциплини като "хирургия", "реанимация" просто на хартия. Ние не виждаме пациенти, не се сблъскваме с клинични случаи наживо и това е доста осакатяващо за нас. Подчиняваме се на мерките в името на общата ни цел- да се приключи с пандемията."- каза Красимир Илиев.

Със затоплянето на времето собствениците на заведения с нетърпение очакват заветната дата 1-ви април, която предварително им бе обещана като възможност за поредно отваряне на бизнеса. Изчерпано ли е вече търпението им- потърсихме Павел Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

"Оптимисти можем да бъдем тогава, когато отворят целия сектор. В момента това, което наблюдаваме е една положителна стъпка към възвръщане на сектора. Има хора, които започнаха да се отказват, да се преориентират, да сменят бизнеса. Нощните заведения вече една година не са работили, особено в градовете има обекти, които просто не са работили от миналата година от 13 март. Нормално е тези заведения да бъдат преструктурирани и да поемат нов курс."- поясни Павел Петров.

Видинчани също коментираха казуса- трябваше ли да бъдат удължени въведените десетдневни противоепидемични мерки за справяне с пандемията?

"Това са манипулации, които обслужват едни определени политически цели и нямат отношение към здравното състояние нито към грипа, който сме карали или сме карали. Народът е съсипан икономически, психически и емоционално ... Ние сме си вкъщи и за нас е без значение, пенсионери сме. Горко им на тези, които са без работа."- бяха част от мненията.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05