Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските градини са отворени

Автор:
Снимка: Радио Видин

От днес детските градини отварят отново врати за децата, разбира се изключения правят тези детски градини, в чийто сгради имаше секции за гласуване - те ще отворят утре на 6-ти април, защото днешният ден е определен за цялостна дезинфекция за тях. 

Готови ли са детските градини да посрещнат отново децата, какви са мерките, които са предприели, по-засилен ли е контролът от преди и има ли притеснение у персонала - това попитахме  Данка Стаменова, директор на Детска Градина "Арабела", филиал "Незабравка" и филиал в село Буковец. Уточнявам, че в детска градина "Незабравка" имаше СИК и тя ще отвори врати за децата утре, но другите две отвориха днес. 

"Детските градини са готови за отваряне. Помощният персонал по график е работил през тези две седмици, в които не сме приемали деца. Така, че е извършено основно почистване и дезинфекция на всички помещения, дворовете също са приведени в абсолютен ред, имаме необходимите дезинфектанти, почистващи препарати, предпазни средства - всичко, което е необходимо, за да спазваме контрола е на лице... Всички родители ще трябва отново да попълнят и подпишат информирано съгласие за това, че ще спазват вътрешните правила на детската градина за работа в условията на епидемиологична ситуация на територията на нашата страна. Приемът на децата ще се извършва по същия начин - на входа на детската градина с контрол на температурата на децата. При минимални съмнения за неразположение на детето, родителите ще трябва да оставят детето за наблюдение вкъщи. Спазваме изискванията, такива каквито са до този момент в  детските градини", каза Данка Стаменова, като допълни, че през тези две седмици децата са участвали в обучението в електронна среда.

Какви са нагласите на видинските родители - готови ли са да изпратят отново децата си на детска градина и спокойни ли са, че всички противоепидемични мерки в детските градини се спазват. Това попитахме родители, които бяха с децата си на различни детски площадки във Видин: 

"Не, не мисля да я връщам засега. От 20-ти натам, може би. По принцип нямам притеснение, но просто така сме преценили, че може да си останем още малко време вкъщи... Абсолютно да, да... Да, с най-голямо удоволствие, нямам притеснения. Много по-здрава е като ходи на градина, отколкото като я събирам с други деца на площадките..."

Повече чуйте в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09