Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

2
Снимка: ОУ "Никола Й. Вапцаров"-с. Селановци

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник, каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова:


"Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва годишнина от освобождаването на ромите от от концентрационните лагери, но много от тях са оставали костите си там. Това, което ние днес имаме, е в резултат на общите усилия да запазим мира. Точно затова ние нарекохме нашата презентация, изработена в международния ден на ромите "Ден на спомена". При тези условия на пандемия няма как за проведем събитието по обичайния начин в читалищния салон в присъствието на двата етноса - българи и роми. За сметка на това направихме една прекрасна презентация "Ден на спомена"... 8 април е предвиден да бъде отбелязан в нашия проект "Пъстра селановска етновъртележка". Успяхме да завъртим въртележката навън, на двора. Тази въртележка се върти в навечерието на всеки един от тези седем празника, които сме планирали за дейностите по проекта и отбелязваме началото на всеки един с нея. Събрахме децата. Направихме интервюта с роми. Нашите малки етнорепортери интервюираха възрастни и деца. Темата беше за това,  с какво свързват 8 април. Тази година се навършват 50 години от момента, в който този ден е обявен за Международен ден на ромите. От този  ден "Джелем, джелем" е отбелязан като химн на ромите. На този ден е определено знамето да бъде това колело с червен на цвят на фона на синьо и зелено, за да осмислим вечното движение на ромите напред. Всичко това децата го споделят в своите интервюта и това е влязло в нашето филмче или презентация. Днес ние го изпращаме като послание към всички, които посещават нашата Фейсбук страница и на всички наши партньори, с които работим в името на добруването на децата. Няма значение от кой етнос са." 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45