Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината изгражда поливна система в Крайдунавския парк на Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Автоматизирана поливна система се изгражда в Крайдунавския парк във Видин. Вече са монтирани и работят 18 разпръсквателни устройства в първия сектор на зелените площи- пред Художествена галерия "Никола Петров". През пролетта поливната система ще се включва автоматично сутрин в 8 часа, а в горещите месеци- в нощните часове.


"Видинската градина беше изключително занемарена и аз, като човек, който живее тук от доста години, много негодувах срещу това безхаберие, което беше налегнало старите изпълнители, с които ние, разбира се, прекратихме договорите и сега това си го прави общинската фирма. По-важно е за нашите съграждани да знаят, че цялата поливна система, която поетапно ще изградим, ще бъде с дарения. Аз ще даря за две карета, след това- фирми и граждани, които искат да се включат, с цел нашата градина наистина да върне своето достопелие", обясни кметът Цветан Ценков.


Приключват тръжните процедури и в близките месеци ще започне преасфалтирането на алеите в крайдунавския парк във Видин, които са в лошо състояние, добави Цветан Ценков.

В момента се извършва и проектиране на градинските паркове във Видин, каза още кметът:

"Един екип от архитекти работи от "Телеграфа" до "Колодрума", другият работи от "Баба Вида" през "Шарампоя" до пазара, т.нар. парк "Рова". Всякакви безпардонни спекулации, че кметът щял да даде на концесия нещо, имат само политически отенък, за да отклонят вниманието на нашите съграждани от усилията на общинската администрация. Ние се готвим наистина Видин да изглежда по достоен начин, какъвто през годините е имал и ние сме се гордеели с тези градски градински площи."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова, главен..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Митрополитите Григорий и Даниил на втори тур

Митрополитите Григорий и Даниил отиват на втори тур за избор на нов патриарх. 64 делегати са гласували за Врачанския митрополит Григорий, а за Видинския Даниил са гласували 51 делегати. 19 са гласовете за Гавриил Ловчански. Един от двамата ще е следващият български патриарх.

публикувано на 30.06.24 в 11:18

Нови цени на тока и водата от утре

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около 1,5 % на електронергията и поевтиняване с над 8 % на топлоенергията.  В трите северозападни области поскъпването на тока ще бъде с около 3 %.  Във Враца се очаква намаление..

публикувано на 30.06.24 в 07:56

Община Враца съживява кафявите зони по проект

Община Враца е партньор по проект № DRP0200087 „ReInd-BBG - Индустриализация на кафявите площи - по-добра, отколкото принципа за зелените зони", изпълняван по Програма за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ VI-Б „Дунавски регион" 2021-2027 г.  Проектът се изпълнява с участието на 16 партньори от 7 държави. От българска страна, освен Община Враца,..

публикувано на 30.06.24 в 07:55

Илияна Йотова: Българската църква е упование и стабилност

Българската православна църква е залог за успокоението и обединението на българския народ.  Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при гостуването си в Белоградчик за отбелязването празника на града. "Аз искам да се обърна към всички български граждани - да повярват, защото Българската православна църква е в основата на българското възраждане и..

публикувано на 30.06.24 в 07:36

Следващият български патриарх ще бъде избран днес

Видинският митрополит Даниил и Врачанският Григорий, заедно с Ловчанския Гавриил  са тримата сред които днес ще е изборът на български патриарх.  Митрополит Даниил оглавява Видинската епархия от февруари 2018 година. Дни след това, при посрещането си във Видин, той засвидетелства готовността си да е достоен приемник на своите предшественици:..

публикувано на 30.06.24 в 07:17