Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един неразделен клас на прага на раздялата

Снимка: Радио Видин

За пореден път през май абитуриентите броят от 1 до 12, за пореден път училищата изпращат своите пораснали деца, за пореден път ние ще видим себе си в тези щастливи и пъстри млади хора, готови да полетят и да се втурнат в живота. Едва ли има някой, който да остане безразличен при спомена за раздялата с училище - един от най-свидните моменти в живота ни. 

Симона, Оги, Данчо, Надя, Анита, Зорница, Антония, Весела, Никол са абитуриенти от 12б клас на езиковата гимназия "Йордан Радичков" във Видин. Те са умни, красиви, уверени в успехите си. Не са от онези класове, които пет години не могат да се понасят, а после плачат на раздяла. Те са един истински неразделен клас. Класната им Милена Ружева ги определя като жив и интересен клас, красива смесица от  талант, креативност, забавление, музикалност:

"Прекарах едни чудесни 4 години четири години с тях и много ми е мъчно, че си тръгват и че трябва да ги пусна."

За 12 б  нещата не тръгнали съвсем гладко, защото в осми клас били разделени на потоци по английски език, открили се в девети клас. За тези четири години те говорят с усмивка и си спомнят за притеснението в първия учебен ден, за бягствата, за изненадата, която направили на класната си за рождения ѝ ден и още много моменти. Съзнават, че това, което са преживели заедно, е ценно и всеки от тях ще отнесе напред в живота си по нещо, което е получил в училище:

"Най-вече едни от най-добрите ми приятелства и едни от най-хубавите ми моменти, освен знанията, разбира се... Много възможности да пътуваме. Показаха ни учителите не само как да учим, но как и да бъдем хора и как да ценим това, което имаме, и това, което ни предстои... Лично аз съм намерила много добри приятели в лицето на някои от учителите, които са ми помагали в много трудни моменти, и наистина съм много благодарна за това, защото винаги е хубаво да видиш различна гледна точка, на човек, който е по-възрастен от теб... Аз смятам, че е възможност да се учим от грешките си, да станем по-дисциплинирани... Много приятелства и изживявания ми е дало училището, както и опит в сфери, в които аз искам да се развивам... Реално ми даде клас с 21 хубави момичета, даде ми много спорт, доста ми помогна да съм в добра форма - физически, даде ми едно готино море, Милена Ружева ми даде... Много различни сфери, в които да се развиваш или поне да пробваш да се развиваш. Различните клубове, в които съм била и дейности, с които съм се захващала са ми дали много запознанства, много знания и въобще не съжалявам, че съм се записала в това училище... Научих се да ценя мнението на другите, да уважавам повече другите... Научих се на търпение, което вярвам, че ще ми помогне за в бъдеще..."

Как и къде се виждат след 10 години и какво си пожелават момичетата и момчетата от 12б чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Борислав Вълов – актьорът от Монтана, който покорява сцената и социалните мрежи

Днес ви срещам с Борислав Вълов , актьор и инфлуенсър от Монтана, по-известен в социалните мрежи като Ей Бо . Борислав е горд със своите корени от Северозападния край, като смята, че те са важна част от идентичността му и оказват влияние върху неговия характер. Завършил е природо-математическата гимназия в Монтана, но пътят му го отвежда..

публикувано на 09.10.24 в 17:30
Лъчезар Ошавков, художник

Документален филм разказва за родения във Видин художник Лъчезар Ошавков

Документален филм за музикалния период на големия български художник, роден във Видин и творящ в Париж, Лъчезар Ошавков , бе представен наскоро в София. Прожекцията на "Имало едно време в Париж" бе по повод завръщането на твореца в България и представянето на изложбата "70 години живопис". В документалната лента, редом с Лъчезар Ошавков,..

публикувано на 09.10.24 в 14:00

Какво е да си пощальон в днешно време

Пощенските служители празнуват на 9 октомври, обявен преди 55 години за Световен ден на пощите . През последните 40 празник има и Соня Ружева - един от най-дългогодишните служители на видинската поща. Всеки ден тя разнася пратките на видинчани - писма, периодични издания, пенсии. Придвижва се само и единствено пеша, независимо от сезона и адреса на..

публикувано на 09.10.24 в 13:45

Симфониета-Видин с концерт "Вагнер и вагнерианство" в бившата синагога

Три последователни концерта, посветени на творчеството на Рихард Вагнер , ще представят в партньорство Симфониета-Видин и Софийски университет "Св. Климент Охридски", катедра "Музика и мултимедийни технологии". Първият е тази вечер, в Културен център "Жул Паскин" във Видин . Публиката ще има възможност да преоткрие Вагнер, коментира диригентът..

публикувано на 09.10.24 в 13:00

Видински ученици отбелязаха Международния ден "Пеша на училище"

Международният ден "Пеша на училище" бе отбелязан за четвърта поредна година в Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . За да популяризират ползите от ходенето и самата инициатива, пеша на училище дойдоха учениците от 8-и "в" клас, с класен ръководител Десислава Крумова.  "Има много ползи. От здравословните - подобрява..

публикувано на 09.10.24 в 10:06

С четка и сърце: Ивайло Митов създава изкуство и дарява надежда

Ивайло Митов е изключително талантлив млад художник, който избира тишината на родното си село Костелево пред суетата на големия град. Сред красотата и спокойствието на В рачанския край , той успява да се вдъхнови за творбите си. Както сам се изразява - "душата и тялото трябва да са синхронизирани, за да може да твориш" . Този..

публикувано на 08.10.24 в 17:30
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Ситуацията в животновъдството е тежка, очакваме писмени гаранции за изплащане на договорените средства

Земеделците остават в протестна готовност, заради неразплатените средства по т.нар. „украинска помощ“. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които към момента има само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на ноември.  След срещата с..

публикувано на 08.10.24 в 16:40