Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колоездене за здрав дух в здраво тяло

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН




В Световния ден на велосипеда обръщаме внимание на ползата от едно от най-евтините транспортни средства. Денят се отбелязва от 2018 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 12 април 2018 г. Целта е да се подчертае и увеличи използването на велосипеда като средство за насърчаване на устойчивото развитие, физическото възпитание на децата и младите хора, насърчаване на здравето, толерантността, взаимното разбирателство, социалното включване и културата на мира. 
Велосипедът е едно от най-евтините, здравословни и екологични средства за транспорт, като използването му опазва околната среда и поддържа колоездачите в отлична форма. 

Валери Никофоров е художник от Видин и е от хората, които почти не се разделят с колелото си. :

"Така се стекоха обстоятелствата, че от малък, от дете съм започнал да карам колело. Това е било много, много отдавна, това е било преди повече от 60 години. След това, като завърших Академията, се прибрах по разпределение във Видин и най ми беше удобно и приятно да се движа с колело. Тъй се случи, че майка и татко бяха в Сърбия, и ми купиха едно колело, и така започнах да се придвижвам в нашия прекрасен град - равнинен - това не е Търново или Белоградчик, където не можеш да караш колело. Вече по-късно, по препоръка на проф. Шейтанов, в София бях при него на преглед, и той ми каза така: младеж, на теб са ти износени ставите и ти трябва да караш колело, за да не натоварваш ставите с тежестта на тялото, хем да има движение на двете коленни стави, хем да не ги натоварваш с тежестта си, хем ще спортуваш."


Какви са ползите за нашето здраве и организъм от честото каране на колело и може ли прекомерното каране да ни навреди, попитахме Петър Петров - кинезитерапевт с дългогодишна практика. 

"Ползите са много - като се започне от най-желаното от много хора - да отслабнем, което води към себе си и много други ползи. Подобрява се сърдечно съдовата система, намалява се риска от диабет, подобрява се движението на ставите, защото когато се движим, се отделя повече ставна течност, съответно намаляват болките в коленете, в глезените. Тук можем да добавим и социалния фактор - повишава се психоемоционалното състояние на хората, защото когато караш колело - от една страна - много хора го приемат като релаксиране, като бягство от натовареното ежедневие. В същото време се запознаваш с много нови хора, приятно ти е."


Макар да е спорно и мнозина да смятат, че това са фалшификации - чертеж с две колела, педали и верига, сътворен още през 1493 година от Леонардо да Винчи се счита за първият чертеж на велосипед. За възникването на велосипеда съществуват много и различни версии. Някои сведения сочат за изобретател на велосипеда немския майстор на карети Микаел Каслер, но първият патентован модел е дело на германеца Карл фон Драйе през 1818 година. Съвременния си вид колелото придобива в края на 20-ти век, когато са добавени пневматични гуми и скорости. Първообразът не е имал педали и колоездачът е трябвало да се придвижва с тласъци. Педалите са добавени към предното колело на велосипеда през 1861 година, а веригата- десет години по-късно. Първият български велосипед, наречен "паяк", е конструиран през 1880 г. от Гено Стоянов – Арабаджията, майстор-каруцар от Нова Загора.


Чуйте повече в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50