Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти и творци: Да подкрепим д-р Благоев и отделението по неврология във Видин

Снимка: Радио Видин


Пациенти и български творци се обединиха около дарителска кампания в подкрепа на неврологичното отделение на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за нова апаратура и за обновяване на отделението, което близо година бе затворено заради недостиг на специалисти. Кампанията стартира преподавателят в Софийския университет Десислава Валериева, след като нейният баща успешно е излекуван в отделението:

"Знаете, когато сме затрупани в ежедневни проблеми, ние не си даваме сметка за това, че най-важното нещо е животът и какво означава човек да е здрав. На мен ми се случи нещо подобно - да си дам такава сметка, когато моят баща получи тежък инсулт на 19 април тази година и тази ужасна новина ме застигна в Германия, където съм в момента, и ме накара да се почувствам абсолютно безпомощна, защото бях далеч от дома, и успях веднага да се свържа със завеждащия отделението по неврология д-р Благоев, който не познавах, дори пропуснах да му се представя. Спомням си, че му казах, че звъня от чужбина и питам за моя баща. Той дори тогава не беше в отделението. Върна се на мига в болницата, за да провери състоянието на баща ми лично и буквално д-р Благоев ми е звънял на всеки кръгъл час да ми вдъхва надежда, че баща ми ще оцелее, и тогава видях доброто, това провокира моето желание да подпомогна това отделение."

Два са апаратите, които трябва да бъдат подменени с нови. Всеки от тях струва по около 6000 лева. Необходими са средства и за подобряване на цялостното състояние на отделението, обясни Десислава Валериева:

"Средствата ще бъдат за закупуване на така необходимите за неврологично отделение доплер и ЕКГ,  които са за ранна диагностика и оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания с цел предпазване от по-нататнъшни усложнения. Д-р Благоев мечтае да подобри материалната база и да създаде среда, която максимално да се доближава до домашната, и по този начин хората, които са се сблъскали със смъртта, да успеят много по-бързо да се възстановят и да намерят обратно пътя към дома."

Актьорите Параскева Джукелова, Деян Донков, Радина Кърджилова, Диана Любенова, Юлиян Петров и Ники Станоев застават зад кампанията. Авторката на бестселъра "Лейди Гергана" - Цветелина Цветкова, също подкрепя каузата:

"Аз съм от Видин, родителите ми живеят във Видин. Това, че нямахме неврологично отделение във видинската болница беше пълен абсурд. Много хора с инсулт трябваше да пътуват до някъде далече, което понякога знаем, че е фатално, а и сме длъжни да го направим. Този млад човек идва във Видин, за да отвори отделението и да спасява хората, които живеят в града ни. За мен е един дълг, който аз трябва да изпълня. А и д-р Благоев трябва да разбере, че има хора зад гърба му, не е сам и това, което прави, е страхотно и ние трябва да го подкрепим със сигурност."

Снимка: Радио Видин

За дарения е разкрита банкова сметка на името на МБАЛ "Св. Петка":

IBAN: BG76 CECB 9790 10F1 1035 05

BIC: CECBBGSF





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Отбелязваме Международната седмица за осведоменост за щитовидната жлеза

На 25 май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза и обикновено с него започва Седмицата за осведоменост за щитовидната жлеза. Кампанията е ежегодна и цели да повиши осведомеността за ранното разпознаване и адекватното лечение на заболяванията на щитовидната жлеза, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения. Това каза..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Общински съвет Видин с Декларация към институциите за буферния паркинг

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие  Общински съвет Видин . Предложението внесе Калин Виденов по време на редовното заседание на местния парламент. Той обясни, че целта на декларацията е тя да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга,..

публикувано на 27.05.24 в 14:47

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Това е денят, в който отдаваме почит и признание на всички професионалисти, които работят неуморно и самоотвержено, за да спасяват човешки животи. Спешната медицинска помощ е критичен елемент от здравната система, осигуряваща бързи и ефективни действия в случаи на аварии, инциденти и..

публикувано на 27.05.24 в 13:04

"Неделник" от 26 май 2024 година

Хайде....новият "Неделник" е тук. Водя ви на бал във Враца. За пореден път там изпратиха стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. В "Неделник"..

публикувано на 26.05.24 в 13:25

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак да обърнем внимание на въпроса, поставен от Христос: "Искаш ли да оздравееш?" На пръв поглед няма..

публикувано на 26.05.24 в 08:00