Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт завършва учебната година на читалище "Цвят"


"Шарено котле" се нарича годишният концерт, с който НЧ "Цвят" ще отбележи края на творческата си година. Поради пандемията учебният процес беше удължен с един месец. Всички формации ще се представят със своя репертоар, обясни секретарят на институцията Любомир Илиев:

"Тази година е малко по-особена година, нашата дейност беше силно затруднена, работим с разнородни групи с деца от различни училища и не можехме да осъществяваме нормален учебен процес... Това нас ни стресира... Но съумяхме да структурираме работата си и когато беше възможно ние провеждахме репетиции... По традиция в края на учебната  и творческа година организираме годишен концерт... Ще участва  фолклорният  ансамбъл "Цвят", изпълнители  от джаз-състав "Фейм"."

Лора Асенова е художествен ръководител на школата по народно пеене.

"Този път, аз и децата, избрахме да покажем красотата на българския фолклор на всички фолклорни области в България... С песни -  индивидуални, хорови и триа... В школата по народно пеене идват 18 деца, най-малкото е първи клас, а най-голямото 10. клас... Децата идват с нагласата да пеят български народни песни и съответно да играят български народни танци в школата ни по народни танци.."


Годишният концерт на читалището може да бъде видян от всички видинчани. Ще се проведе на сцената пред Художествена галерия "Никола Петров" с начален час от 18:30. Радио Видин ще подсигури озвучаването и ще излъчи концерта в реално време, чрез стрийм на своята страница във Фейсбук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30