Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици заминават на безплатен лагер на море

2
Деца на плажа
Снимка: Галена Ковчазова

Националната програма "Отново заедно" стартира, а първите  ученици от 46 училища от страната заминаха на почивка. Три училища от област Видин са одобрени по програмата. Това са ОУ "Любен Каравелов" гр. Видин, ГПЧЕ "Йордан Радичков" ,  ПГ " Проф. д-р Асен Златоров". Има още училища, които са кандидатствали, но очакват одобрение, съобщават от Регионално управление на образованието - Видин.

Училищата могат да избират както планински, така и морски курорти.  Учениците и придружаващите ги учители ще отсядат предимно в хотели с три и четири звезди.

Езиковата гимназия е от първите учебни  заведения в област Видин, които подадоха документи за участие в националната програма за летен ученически отдих. Те ще почиват на Шкорпиловци - казва директорът Любомир Георгиев:

"Мога да кажа, че от 22 до 27 август група от 30 ученици и трима ръководители ще посетят Шкорпиловци, Международния лагер "Морски дюни". Това, което ние направихме още в началото - да се определят критериите, тъй като желаещите са много. Действахме в три основни направления - представянето в учебния процес, социалния статус  и здравния статус на учениците. Тук беше направена таблица с точкова система и се постарахме критериите  да бъдат изключително прозрачни и да участват деца, които наистина имат нужда от такъв лагер... Акцентирахме на ученици,  които са социално слаби, ученици, които са преболедували ковид... Много е важна тази социализация, която ще осъществят в Международен лагер..."

Ръководството на английската гимназия  се е спряло на офертата на фирма, която предлага раздвижена програма с много игри и екскурзии за учениците.  

Летният отдих на 34 ученици от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  Видин ще се проведе  в морския курорт Албена. По програмата изискванията  са 7% от общата бройка ученици. Трима ръководители ще водят децата, като задължително един ще е учител по физическо възпитание и спорт, за да има по-голяма сигурност и спокойствие по време на плажуване в морето и ползване на басейни, казва директорът Румяна Петрова:


"Критериите бяха изпратени до всички колеги преди педагогическия съвет, на който ги гласувахме, на първо място е продължителността в онлайн средата, на второ място - социалния статус, на трето място - брой отсъствия... Има ученици от 5 до 11 клас, подбрани точно по тези критерии... Вече предадохме пакета с документи, децата са удовлетворени, няма   възражения... Комисията си свърши перфектно работата... На 19 август заминават учениците... Ще бъдат в Албена в много хубав тризвезден хотел с разнообразна програма..."








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16

В "Музикална зона" на 23 май 2024 слушаме романтични мелодии от филми

Наближава лятото и в умовете ни вече започват да се въртят всякакви планове за почивка. Накъде ще пътуваме, с кого ще се срещнем, към коя дестинация ще поемем. В "Музикална зона" ви предлагам своеобразно "междугалактическо пътуване" из филмовата музика на миналото столетие. Слушаме инструментални версии на популярни романтични песни и музикални теми..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

150-годишен юбилей празнува читалището в Ново село

150 години от своето създаване чества Народно читалище "Земеделец 1874" в Ново село. Годишнината ще бъде отбелязана с концерт под наслов "Да пазим миналото, за да има бъдеще". На читалищната сцена ще се изявят местните самодейци и гостуващи състави от Видин и други населени места в областта, обясни секретарят на културната институция Любка Ангелова...

публикувано на 23.05.24 в 08:15

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00