Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно" на 9 юли 2021 година

Обществен фонд в Бяла Слатина помага за развитието на децата

2
Снимка: Личен архив: Наталия Костадинова

Обществен дарителски фонд в Бяла Слатина подкрепя местни инициативи, които помагат за развитието на децата. Учредител на дарителския фонд е сдружение "Първи юни". Преди дни са сключени договорите за финансиране по третата кампания на фонда, съобщи Наталия Костадинова, председател на сдружение "Първи юни":

"Дейностите предимно са насочени към деца и са свързани с деца. Интересни са нещата, които ще финансира фондът. Подписахме договорите за финансиране на малките проекти по третата покана на Обществения фонд в Бяла Слатина...Благодарим на всички, които участват в развитието на фонда и реализирането на идеи по поканите, които фонда отправя. Проектите получават финансова подкрепа, като най- много средства ще получи Начално училище "Цани Гинчев"- 2500 лева за направата на една сглобяема сцена на открито...Смятаме, че това много ще разнообрази живота в училището. Другият проект е на читалището в Бяла Слатина. Него ще финансираме с 2343 лева, които ще бъдат изразходвани за подновяване на интериора в детския отдел на библиотеката. Крещяща нужда има да се направи това нещо, защото реално обзавеждането в детския отдел е наследство от преди 40-50 години... Проектът на читалището в Бяла Слатина предвижда да бъде създаден и един електронен каталог на книгите...Читалището в Бъркачево по подобие на други малки читалища като в Търнава и Попица, ще направят една малка сцена на открито, за да могат да си провеждат там различни събития. Идеята на тези сцени, те наистина малко се повтарят п понякога като тема, но пък от друга страна дават някакво разнообразие в живота на тези села, в които се правят... Читалището в Търнак ще получи някъде към 1900 лева, които ще послужат за обогатяване на тяхната дейност  с деца. Там са предвидени различни спортни празници, културни празници. Измислили са доста богат календар от мероприятия с деца."

Начално училище "Цани Гинчев" в Бяла Слатина за пореден път ще получи подкрепа от дарителския фонд, за да реализира своя инициатива.

"По време на пандемията имахме доста време да помислим и да решим какво трябва  да направим за нашите деца. Това, че бяхме отделени е един от друг, ни доведе до мисълта да кандидатстваме по проект за сцена на открито, където да можем да развиваме талантите на учениците и спокойно да могат да присъстват и повече хора", каза директорът на училището Силвия Кръстева. 

 В читалищната библиотека в Бял Слатина предстои обновление на детския отдел, а за това ще помогне и Общественият дарителски фонд.

"Решихме да реорганизираме малко самия отдел като обособим и кът за приказки и да го направим по-модерен и привлекателен за децата...Освен това, другата ни насока  на проекта е за снабдяване с електронен каталог. Това е така наречената автоматизирана библиотека", обясни библиотекарят в читалище "Развитие-1892" в Бяла Слатина Валентина Бобойчева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Семейство куклени актьори на видинска сцена

Младото семейство Теодора Рашед и Никола Стоянов са гости в това издание на "Калейдоскоп". И двамата са актьори и двамата свързват към този момент професионалния си път с Държавен куклен театър Видин. Харесват града, обичат и детската публика. Създават своето семейство на базата на любовта си към кукления театър. Самите те все още носят в себе..

публикувано на 01.06.24 в 18:10

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през май

На 5 май отбелязахме един от най-светлите християнски празници - Великден. Преди това за посещаващите двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- за деца и за пълнолетни, беше организирана беседа за смисъла на празника. Гостуваха младежи от селата Ружинци и Раковица, заедно със своите придружители..

публикувано на 31.05.24 в 17:25