Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лозята в сезона на градушките- грижа и превенция

Снимка: Наско Цанов


Поредно лято с високи температури - все по-редки са валежите, а градушките не са изключение. Те са едно от най-непредсказуемите природни явления, които могат да нанесат сериозни щети върху лозовите насаждения само за минути. Затова и адекватните действия след градушка са особено важни за възстановяване на лозето и минимизиране на загубите, каза в "Земята, която ни храни" Красимира Владимирова- гл. асистент по лозарство:

"...Градушките при нас не са нещо необичайно, ние сме в пограничен район... Земеделието е "фабрика под небето", изцяло зависими сме от природата. Градушката може за броени минути да съсипе целогодишния ни труд... Ако удари граушка по време на по-малки леторасти, поражението е повече върху растението, отколкото върху гроздовете. Сега, на този етап на развитие, когато леторастите са от порядъка на няколко метра, по-малко са пораженията върху растението, отколкото върху гроздовата реколта. Основно правило в лозарството е до 48 часа след градушка да се третира с 2% бордолезов разтвор- това се прави с цел да може да се закалят раните, да се спасят проводящите съдове на самите леторастчета. Гроздовете също, дори само от едната страна да са наранени, се третират, за да сме сигурни, че няма да доведе до гниене...  Лошото е, когато градушката е суха- тогава тотално унищожава всичко. Когато е придружена с обилен дъжд, тогава капките дъжд предотвратяват и се получава плъзгане по растенията, съвсем малко разкъсвания по листата и съвсем малко повреди върху самите гроздове..." 

По думите на специалиста като превантивна мярка за предпазване на лозята е и поставянето на противоградови мрежиТам, където не е паднала градушка, дъждът е полезен, макар и недостатъчен. Сушата попречи на разпространението на болести, но производителите, за които лозарството е поминък, трябва да помислят за капково напояване, казва още Красимира Владимирова:

"Ако няма напояване, зърната остават по-дребни. Тогава към края на юли се прави една зелена резитба- това е стресов момент за растението и то започва да връща всички сокове и ги вкарва в гроздовете... Третирания се налагат най-вече срещу оидиума /брашнеста мана- б.р./, тъй като това е болестта, която не се влияе от температурата. Повечето гъби при температура над 30-35 градуса няма как да се развият, но оидиума се развива и е добре всеки да наблюдава гроздовете, защото в този момент ципата става по-еластична и при появата на оидиум, веднага след това се появява и сиво гниене, което е пагубно за реколтата... Всеки трябва да се съобразява и с карантинния срок, тъй като ако третираме прекалено късно, ако препарата е с по-дълга карантина, може да се получи липса на ферментация..."

Към момента състоянието на лозята е добро, а заради високите температури се очаква и гроздоберът да започне по-рано от обичайното, каза още Красимира Владимирова и пожела на стопаните повече да няма градушки, а ако все пак паднат, те да положат необходимите грижи за растенията.

Как асмите понасят градушките, загива ли лозата при унищожителна градушка и какво да направим, за да спасим растението- чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Джагаров: Архитектурата като изкуство и мисия

Малко преди деня на архитекта ви представяме Румен Джагаров – млад човек, чиято съдба от ранна възраст е тясно свързана с къщите, строителството и занаятите. Роден е през 1997 година в София и детството му преминава в квартал "Горубляне". Лятото неизменно го отвежда при баба и дядо по майчина линия – от стария род Кайцанови – в село Ново село..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Японска философия за живота и любовта в романа „Преди кафето да изстине“

В тясна уличка в Токио има малко сумрачно кафене, в което се сервира специално кафе вече повече от сто години. Понякога обаче кафето става още по-специално, ако имаш късмета да седнеш на определен стол в дъното на заведението, където всъщност никак не е лесно да седнеш. Стол, който е свободен само по веднъж на ден за няколко минути. Онзи, който..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Светът е по-хубав, когато се усмихваме

Днес отбелязваме Международния ден на усмивката – ден, който ни напомня колко важен и силен е този малък жест. Усмивката е универсален език. Където и да отидеш по света, хората я разбират.  Знаете ли, че когато се усмихваме, в тялото ни се случва истинска магия? Мозъкът започва да отделя хормони на щастието – ендорфини, серотонин, допамин. Те..

публикувано на 03.10.25 в 16:10

Историята на камилите Аладин и Самир

Рядко в нашата рубрика "97 лапи и 1 опашка" посрещаме гости, различни от кучета и котки, и когато това се случи, вълнението е повече от осезаемо. Днес на гости не идват просто домашни любимци, а истински пустинни "аристократи" – камилите Аладин и Самир . Те принадлежат към азиатската порода двугърби камили , известни със своята невероятна..

публикувано на 03.10.25 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Обстановката в момента е зимна

Облачно, драстично застудяло и със значителни валежи е времето в последните няколко дни. Оранжев код е обявен и за днес за Северозападна България заради интензивни валежи от дъжд, преминаващи в мокър сняг. Села във Врачанско и Монтанско останаха без ток, докато над 30 сантиметра е снегът на прохода Петрохан, който е затворен паднали клони от..

публикувано на 03.10.25 в 12:35

От Горни Лом до Манила: Мечтата на Венислав Антов, която стана реалност

Малка страна на картата, но голям дух на световната сцена. Това е урокът, който волейболните ни национали преподадоха на света, грабвайки сребърните медали и титлата световен вицешампион. Този успех не е просто спортно постижение, той е ярка светлина, която прониза всяко българско сърце и донесе една от най-силните и чисти форми на национална..

публикувано на 02.10.25 в 17:05

Открива се груповият лов на дива свиня

На 4 октомври, събота, се открива груповият лов на дива свиня. Според ловците този лов е голяма тръпка. 1700 човека са заверили членските карти във видинското ловно-рибарско дружество. Всички, които излязат в събота на лов, ще преминат инструктаж. "За всяко едно откриване се правят графици за лов, къде ще се ловува, в кое ловище дадената ловна..

публикувано на 02.10.25 в 15:33