Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошен достъп до здравеопазване в условията на COVID-19 отчита пациентска организация

Снимка: Радио ВИДИН

Достъпът до здравеопазване в условията на COVID-19 в област Видин се е влошил, смятат местни участници в проучване на Националната пациентска организация, проведено през месец март 2021 в областите Видин, Враца, Сливен, Разград, Шумен, Хасково и Благоевград. Мнението е на 14 от анкетираните 21 суши от Видин. Малко над половината (12 от 21) смятат, че грижата за хората с хронични заболявания също се е влошила, в най-голяма степен това важи за лекарското наблюдение и достъпа до хоспитализация. Друг влошен аспект на грижата е достъпът до социална подкрепа за хората с хронични заболявания. Най-големи затруднения са създали страхът от заразяване и трудностите в спазването на мерките.


Резултатите от проучването показват, че достъпът до здравеопазване в условията на COVID-19 като цяло е влошен. На това мнение са 63% от анкетираните в проучването. Анкетирани са общо 151 участници, от които 84 са хора с хронични заболявания. Анкетирани са също и лекари, работодатели, представители на граждански и пациентски организации, представители на общинската администрация и на РЗИ. Като най-затруднен е оценен приемът в болница- така мислят 115 от 151 запитани. А в най-малка степен пандемията е засегнала достъпа до лекарства и медицински изделия. Половината запитани са оценили достъпа до личен лекар и до лекар-специалист като затруднен. Като основен фактор за това се отчита пренатовареността на системата. Значителна роля има обаче и страхът от заразяване, който възпира пациентите да търсят здравна помощ. 


87 от 151 участниците в анкетата смятат, че грижата за хората с хронични заболявания се е влошила, като най-много се е влошил достъпът до лекарско наблюдение и до хоспитализация . 9 от 16 лекари обаче смятат, че тя не се е променила.


Почти всички пациенти с хронични заболявания, които смятат грижата към тях за влошена, са посочили, че здравната система се е фокусирала изключително върху COVID-19 за сметка на други заболявания. Голям брой от запитаните (81%) смятат, че най-много са били засегнати достъпът до хоспитализация и този до лекарско наблюдение, следвани от достъпът до диагностични изследвания (64%) и до социална подкрепа (45%). 


55 души от анкетираните са посочили, че лично те или пък член на тяхното семейство, са боледували от COVID инфекция. Като цяло преболедувалите оценяват медицинската грижа, която са получили, като адекватна и навременна. За 83% такава е била грижата от личен лекар, а 90% от ималите нужда са получили адекватна и навременна хоспитализация във връзка с боледуването си от COVID. 69% от запитаните обаче споделят, че боледуването от COVID е предизвикало за тях финансово натоварване, като за 25% то е било значително.


Проучването анализира източниците на подкрепа и информация, които са използвали хората във връзка с боледуването си от COVID-19. На първо място по значимост е медицинската грижа, получена от близки и познати лекари, следвана от тази, която са получили от здравната система по общия ред. Информацията, получена от социалния кръг – близки, познати и роднини – изпреварва по значимост тази от медиите, интернет и специално разкритите за целта дигитални платформи и телефонни линии.


Пациентите с хронични заболявания, участвали в проучването, са посочили като най-големи свои трудности пренатовареността на здравната система, трудният или отказван контакт с личните лекари, невъзможността да получат направление за специалист. Техните препоръки са за определяне на графици – места, часове, "коридори" и др. – за безпрепятствен и безопасен достъп до здравна грижа, както и за повече внимание и напътствия към тях от страна на здравните специалисти.


За лекарите най-голяма трудност е представлявало наличието на неяснота, липсата на алгоритъм и точни указания и правила. В тази връзка те препоръчват подобряване на реда и структурата, както и по-добра физическа и психологическа защита на медицинския персонал.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 октомври 2024 година

Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат засадени в цветните пространства в центъра и парковете на град Видин. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови.  Към настоящия момент няма данни от българските..

публикувано на 02.10.24 в 18:00

Деца посетиха читалището в село Долна Кремена

Народно читалище ”Просвета 1897” в мездренското село Долна Кремена посрещна деца от детската градина. Те разгледаха изложбата "Златна, благодатна есен", подредена във фоайето. Децата слушаха беседата на председателя на културното средище Бистра Цолова за плодовете, зеленчуците, билките и подправките. Възпитаниците на детското заведение подариха на..

публикувано на 02.10.24 в 16:17

Продължава обновяването на градската улична мрежа в Мездра

Продължава основният ремонт на 17 улици в град Мездра , които са включени в Инвестиционната програма на Община Мездра за 2024 г., съобщават от местната управа. Обновяването на градската улична мрежа се извършва с целеви средства от държавния бюджет на Република България за тази година в размер на малко над 4 720 000 лв. В момента се полагат два..

публикувано на 02.10.24 в 15:08

Спектакълът "Благодаря, България" ще гостува на Белоградчик

Спектакълът "Благодаря, България" ще бъде представен в Белоградчик  на 19 октомври .  Представлението комбинира елементи от съвременен танц, 3D мапинг, фолклорни мотиви и огнено шоу, каза Боян Минков , кмет на общината. "Този спектакъл се явява първи в България след големия му успех в Аржентина, където печелят първо място на едно биенале на..

публикувано на 02.10.24 в 14:00

Националният литературен конкурс "Яна Язова" събра 120 творби

Приключи приемът на творби за участие в Националния литературен конкурс "Яна Язова" . Над 120 са постъпилите стихотворения и разкази на автори от цялата страна, информират от библиотеката при Народно читалище „Постоянство 1856” в Лом . Организаторите напомнят, че резултатите ще бъдат обявени на 14 октомври 2024 г., а наградите ще се връчат на 18..

публикувано на 02.10.24 в 12:26

Полицията разследва опит за телефонна измама в село Липен

Неизвестни извършители са опитали да измамят  възрастно семейство  в   монтанското село Липен .  Потърпевшите са подали сигнал за престъплението на 30 септември. Те заявили, че същия ден, около 13:50 часа,  получили обаждане от скрит номер на домашния им телефон, при което жена се представила за служител на енергийно дружество и им казала, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Двама младежи са задържани за грабеж в село Гара Орешец

Двама младежи , на 16 и 18-годишна възраст, са задържани за грабеж във видинското село Гара Орешец . Престъплението е извършено в местната здравна служба около 04:30 часа на 1 октомври. Извършителите нападнали останалия да пренощува там 53-годишен стоматолог от Белоградчик, като го ударили с метален предмет в лицето. Нападателите отнели чанта в..

публикувано на 02.10.24 в 10:56