Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Танцово кино на път из България" тръгва от Белоградчик

Автор:
Снимка: Фондация


Нова и непозната досега инициатива, наречена "Танцово кино на път из България" стартира от Белоградчик тази вечер. Зад събитието стои Фондация "Човек с шапка", а то е част от проекта "Фокус Кино Танц", осъществен с подкрепата на Национален Фонд Култура.  "Танцово кино на път из България" е национално турне, което представя безплатно танцовите филми "Поглед от ръба", "CHISEL" и "INNER BLOOM", в градове с понижен достъп до съвременни танцови спектакли и филми. Програмата е естествено продължение на мисията на Фондация “Човек с шапка” да повишава достъпа до танц и танцово кино на общности в неравностойно положение и да популяризира танцовия филм сред нови аудитории. В проекта участват режисьорите Силвия Чернева и Стефани Ханджийска, операторът Никола Гюлмезов и студентите от обучителната програма "Фокус Кино Танц". В сътрудничество с общините и кметствата на избраните градове, Фондацията провежда безплатни прожекции на филмите и провежда дискусии с местното население, обясни за Радио ВИДИН директорът на Фондацията Стефани Ханджийска, която е родом от Враца:

"Основахме Фондацията преди 5 години, през 2016, с идеята да развиваме българското изкуство и в частност съвременния танц и танцовото кино, който е жанр, който не е много познат в България... Тази година имаме една голяма програма, която се казва "Фокус кино танц", подкрепена от Национален фонд култура и в нея правим танцово кино. Имам 26 студенти, които обучаваме и те правят своя собствен първи филм, същевременно с това създаваме три нови танцови български филма и ги разпространяваме безвъзмездно, безплатно из цялата страна... Идеята се роди от това, че главно ние работим в София, като голяма част от танцовите представления, танцовата работа в България и въобще представленията на съвременното изкуство е в София - понякога ходим на турне из страната, но отново това са в големите градове. Всъщност в един момент ние забелязахме, че голяма част от публиката в България, ние не можем да стигнем до нея и така се роди идеята, вместо ние винаги да очакваме, че хората трябва да идват при нас, може би ние трябва да се замислим и да намерим тази друга публика в България. Хората от малките градове, дори хората от селата, хората, които може би нямат достъп до съвременен танц - нещото, което ние правим. Отново с подкрепата на Национален фонд култура решихме да организираме едно турне, което ние заедно с общините показваме танцови филми, които обикновено може само софийската или международната публика да види".

"CHISEL" е кратък поетично-документален филм, който разглежда темата за ученето, търпението и постоянството в процеса на израстване и оформяне на характер. Филмът е заснет в Каменоделното училище в село Кунино и каменната кариера в близост до него. Режисьор на филма е Силвия Чернева - завършила е архитектура в Англия, след което завършва магистратура по съвременен танц. От кино се интересува през последните две години, защото в него открива пресечната точка на всичките си други интереси - от една страна разказване на истории, нещо социално ангажирано, визуално и същевременно чрез движение. Интересува се много от документално кино и има няколко завършени късометражни проекта. Силвия Чернева разказа за Радио ВИДИН каква е идеята на филма и защо е заснет именно в село Кунино и по специално в каменоделното училище там:

"Моята цел беше да създам смесица между документално и танцово кино, да разкажа документална история, чрез ритъма и играта на кадрите и монтажа. Моята тема беше юношеството и се събрахме с моя екип от още един оператор и един композитор - Данчо Михайловски и Тони Хаджииванов се казват. Решихме да тръгнем отнякъде, откъде ще тръгнем по темата за юношеството - решихме да тръгнем от идеята за училището. Тръгнахме да правим проучвания за българските училища и от някъде случайно Данчо чу за Кунино. Обадихме се по телефона, там ни вдигна директорката Яна Орлинова - тя е страхотна, супер точна, супер дейна и много ни вдъхнови, и отидохме там. Всъщност в момента, в който влязохме и го видяхме, нас абсолютно ни плени не само мястото, но и цялата общност в него. Има един много специфичен дух, който ние усетихме в Кунино и специално в каменоделното училище и решихме да направим нашия филм за юношеството за него".

Прожекциите стартират тази вечер (20 юли) от 17 часа в читалището в Белоградчик, на 21 юли от 19 часа - в Каменоделното училище в село Кунино ще е следващата прожекция и след това в останалата част на България. Всички прожекции са с вход свободен и след тях ще има дискусия с екипа. 

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00