Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вартан Папикян: Държавата и общините да спрат да крадат и да правят политика от спорта

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Първата олимпийска титла за страната ни от 13 години насам донесе 21-годишната Ивет Горанова. В Токио каратеката от Долна Митрополия показа по безспорен начин, че е най-добрата в своята категория в целия свят. За нея и за състоянието на българския спорт разговаряме с треньора на видинския клуб по карате Вартан Папикян, който в момента ремонтира новата си зала, но не е пропускал да следи представянето на българските спортисти в Токио:

- Ако живееш със спорта в сърцето, няма как да не следиш не само карате, абсолютно всички наши спортисти в Токио как се борят. За всеки българин би трябвало да е гордост. Ивет е лицето на новия спорт, олицетворението на новия дух, на младите, на децата. Въпреки всички проблеми и трудности в държавата, това дете проби като бургия целия елит на каратето. Въпреки че очаквахме от нея медал, защото всички знаем какъв път е изминала и какви успехи има, сме приятно изненадани от златото. Абсолютно всички успехи на българския спорт в Токио трябва да ни накарат да се замислим какво всъщност се случва, защо жените успяват толкова много и защо за мъжете е толкова трудно. Държавата наистина трябва да си промени политиката- така не става. Досега държавата правеше повече политика, отколкото спорт, сега е време да започнат да гледат по-правилно, по-експертно на нещата. Този успех на жените ни кара да се замислим и тук- на местно ниво, защото, в интерес на истината, аз от няколко години споделям с мои приятели и родители на състезателите, че ако имаше как, бих тренирал само момичета. Пълно разочарование е начинът на мислене, начинът на живот на момчетата, на юношите и младежите.

Радио ВИДИН: Парадоксално е, че и шестте медала в Токио са спечелени от дами. Как си го обяснявате?

- Има доза истина и в това, че при мъжете медал се постига много по-трудно, отколкото при жените- заради броя участници, заради силните противници, изобщо нещата са малко по-трудни. Това не означава, че за жените е по-лесно, но наистина трябва да се замислим защо мъжете ни са уморени, с по-различна психика... Подходът и на държавата, и на общините не е на мястото си. Заради това в успеха на Ивет Горанова голяма е заслугата на личния ѝ наставник и на клуба ѝ, защото ако не бяха нейният треньор, спонсорите на клуба, влиянието на представителите на нейния клуб, тя нямаше да може да постигне този успех. В момента на подготовка за първенство, един треньор се превръща и в майка, и в баща, и в лекар, и в масажист, и в готвач- всичко е наставникът. Дължим едно голямо "благодаря" и на треньора за това, което ни допринесе, такава емоция, да настръхнеш от радост, да се просълзиш, усещайки какъв труд, какви лишения, каква болка, какви трудности е изминало това дете с личния си наставник. Но пак казвам, общините на местно ниво и държавата трябва да си променят подхода. Имаме класически спортове- щангите, борбата и пр., те бяха олицетворението на българския спорт и трябва да върнат позициите си. Надявам се откровено и искрено, че медалите оттук нататък ще станат все повече и повече, момичетата да повярват, че могат не по-зле от момчетата, да влязат в залите, да започнат да тренират и да покажат на света какво е българска жена, българска майка.


Но и стабилна психика е необходима. Нетипично за българите, Ивет Горанова още преди да замине за Токио заяви, че отива за златния медал и мина през противничките си като фурия.

- Тук отново "вината" е на наставника и на екипа, който работи с нея. Това е бойно изкуство- така се мисли, така се разсъждава, бойното изкуство е начин на живот. Но едно момиче, което е казало подобно нещо, ни прави впечатление и всички се учудваме как може да има такава силна психика, а всъщност всички трябва да бъдат така. Не трябва да ни учудва, че някой състезател казва, че отива за медал. Ние всички всеки ден, излизайки от вкъщи трябва да искаме да сме шампиони за деня, победители. Когато едно момиче казва, че отива за медал и след това се връща с медал, а ние сме страхотно щастливи от този факт, това говори колко сме отишли назад в спорта, в начина на мислене и психиката щом това ни прави силно впечатление. Това не трябва да ни прави впечатление, това е начин на живот, това е начин на мислене, така се прави. Ние сме супер щастливи от нейните успехи, но в същото време виждаме какъв е начинът на мислене на много други спортисти- и милиарди да бъдат изхарчени за тях, те няма да постигнат нищо. Така че държава, експерти, общини на местно ниво да спрат да правят политика от спорта, да няма любим спорт на министъра, любим спорт на кмета, а да се изхарчат повече пари за децата, повече внимание, повече програми, повече спортни бази, по-добра материална база, треньори. Колко треньори в момента щастливо работят треньорската си работа и могат да се издържат от това?

Да кажем 5%.

- Ами тези 5% скоро ще станат 3% и спортът ще загине. Така че сериозно трябва да се замислим. Всички сме изненадани, не очаквахме толкова медали и сме супер радостни.

Да разбирам ли, че според Вас тези медали са не благодарение, а въпреки условията за спорт в държавата?

- Разбира се. Честно казано адекватният резултат на създадените условия в спорта от българската държава би бил не повече от 1-2 медала. Всичко останало е от дух, борбеност на състезателите, инат и на "въпреки всичко". И, повярвайте, тези жени, които победиха, техните близки, техните съотборници благодарение на този начин на мислене ще родят малки геройчета. Техните наследници ще бъдат наследници на герои. Трябва да повярваме повече в жените, крайно време е да им дадем заслуженото място в нашето общество и може би тогава ще настъпи по-сериозна промяна.

Какво трябва да направи държавата, за да има повече стимули за децата да спортуват?

- Ще бъда откровен. Рецептата е една- държавата да спре да краде и ще стигне за всички. Последните месеци няколко млади министри показват, че като спреш да крадеш, има за всички. Да спре да краде и ще има за всяко дете. Лукс не е необходим в спортните зали, но условия да има- топла вода, един бойлер, хигиенни условия, нормален достъп на децата, да не ти тече от покрива, когато вали дъжд... Да спрат да крадат и след няколко години ефектът ще е уникален. Отново ще се върне България на почетното си място на спортна страна, на страна на бойци, на истински победители. Ще успеем да върнем славата, просто да спрат да крадат.


Разкажете и за новата зала по карате. Най-накрая си намерихте, надявам се за по-дълго време, подходящо място.

- И аз се надявам да е за по-дълго време, защото последните 4-5 години тренираме, крием се, в тази зала, в онази зала... Управляващите караха на инат и всеки, който е против тях, не трябваше да има възможност да действа. Намерихме място в сградата на поликлиниката. С лични средства, с помощта на родителите и приятели на клуба ремонтираме. Вече повече от 5 000 лева сме изхарчили, а сме все още на средата на ремонта. Децата идват, сами помагат, учат се да работят. Бойното изкуство не е само размахване на ръце и крака, а начин на живот- всичко трябва да постигнат сами, да знаят цената на постигнатото и след това да оценяват. Сами правим, сами постигаме, правим си зала, ще тренираме, това е. Трудно ни е, но честно казано започнахме да се чувстваме комфортно в трудностите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00