Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешма край Типченица има нов облик

Снимка: Сергей Цеков

Композиция от 3 атрактивни дървени навеса изработени с ръчен труд облагородяват отскоро района на обществената чешма край село Типченица. Освен да си налеят студена изворна вода, посетителите могат да седнат на пейките с масички и под заслона да си направят барбекю. Новото място за отдих е дело на занаятчията Сергей Цеков:

  

"Нещата ги финансира чичо Иван, той е родом от Типченица и ме потърси, за да му свърша работата. Аз като занаятчия, това си е един вид приложно изкуство, държа нещата да имат своят стил. И от там нататък той ми се довери и мисля, че съумях нещата да имат стил и да изразяват майстория, защото аз съм с убеждението, че България е имала и вярвам, че ще има традиции в майсторията, тази, която аз практикувам - именно дърводелството. Това, което съм изработил е навесна конструкция над чешмата, тя се намира малко преди входа на село Типченица, 300 метра преди да започне селото в букова гора, която я прави с много хубава вода. Много е ползвана, направи ми много хубаво впечатление, че докато работех постоянно спираха коли, хора - жители на селото и хора, които преминаваха за съседните села или по работа. Преди това е имало навес, който не е бил към чешмата а само навес за барбекю. Но там сега в момента се строи пътят Е79 и при маневра на голяма машина са съборили стария покрив, който беше за мен безличен. Аз държах нали, да бъде по-различно конструиран. От там нали, се възстанови самото барбекю, отделно покривче се образува, защото терена е така на дъга, различно и щеше да е по-грозно ако се обхване в един покрив барбекюто и навеса, който го има. За това са на 2 отделни конструкции. Те, де факто, са 3 покривни конструкции една до друга, независими една от друга, но същевременно стилови еднакви нали, за да се следва линията, която има там. Общата квадратура на 3-те навеса е между 80-100 квадрата, което не е малко, мащабно е като работа. И това, което ме радва е защото това е един пример, как едно обществено нещо се прави както трябва. Както са го правили нашите деди, за общественото най-доброто. А сега принципа за съжаление е обърнат."


Около 1 месец е бил необходим на Сергей Цеков за изработката и монтажа на дървена конструкция. За облагородяването на общественото място лични средства е отделил местният жител Иван Иванов, който споделя, че всичко прави от обич към родното място.


"Това ми е родното село и за туй. Да, това е най-важното. Като дълг основно това, което съм благодарение на моите родители и учители, затова се чувствам задължен. И като имам възможности, по примера на предците ни, които са били по-заможни да оставим нещо за поколенията, хубави неща. Трагично беше и за това, на входа на селото е. Сега се надяваме с новият път там да се засили интереса, да направим по-хубаво място за живеене. Радвам се, селото ни е много живо. Привечер почти е пълно там на барбекюто, чешмата, то стана доста приятно така. Водата е букова и е много хубава, не спира целогодишно и почти цяло село, даже има хора от Мездра ходят специално събота и неделя с доста съдове да си налеят от там, че много хубава вода, много студена. Сега особено за лятото е много приятно, че е букова сянка и е хладно през целият ден в тези жеги е само за тази работа. Барбекюто е с фурна, върши добра работа..."


Иван Иванов допълва, че инициативите по облагородяване на Типченица ще продължат и за напред.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52