Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха НАТУРА 2000 на събора в Чупрене

2
Снимка: Радио ВИДИН

Мрежата от защитени зони НАТУРА 2000 представиха на традиционния турлашки събор в село Чупрене. Освен информационните материали екипът по проект  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" показа и направените филми за защитените територии в четирите общини от област Видин- Чупрене, Белоградчик, Макреш и Видин, които попадат в НАТУРА 2000, каза Асен Джунински- секретар на Община Чупрене и ръководител на проекта:

"Община Чупрене продължава изпълнението на дейностите по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин". Като част от дейностите, които се изпълняват е участие в масови мероприятия в четирите общини... За втори ден се провежда и традиционният фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу", който ще се радва на 1200 участника. Заедно с гостите и хората, които посетят този събор, прави около 5000 човека. Шатрата е разположена непосредствено до информационната шатра на Община Чупрене, така че всеки един човек, който дойде до събора, той ще се докосне и до нашите информационни материали. Особен интерес представляват рамките за снимки. Те станаха популярни за децата, които желаят да се снимат на фона на прекрасната ни природа. Сега акцентът с диплянката ще бъде за община Чупрене- защитените зони и територии на община Чупрене. На щанда има разположен и компютър, на който вървят четирите информационни филма, които са направени. Те показват природните забележителности и защитените територии в четирите общини. Във филмите има и интервюта, свързани с дейностите, възможностите или ограниченията, които се налагат в НАТУРА зоните."

За хората от Чупрене НАТУРА 2000 е значима, каза Сергей Здравковски- посетител на щанда:

"Това са места, на които трябва да запазим биологичното разнообразие, чистотата на природата, да се съобразяваме с екологичните изисквания."

Росица Стаменова е от Монтана. На информационния щанд намери интересни материали за НАТУРА 2000:

"Заради природата, според мен, трябва да ги опазваме. Те са защитени зони и не би трябвало да се злоупотребява. Важни са за живота на хората."

Летене с балон, с посланието на проекта- "НАТУРА 2000 Зеленото бъдеще започва от теб", беше организирано в рамките на информационната кампания по време на турлашкия събор в Чупрене. Проектът е по договор между община Чупрене и Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00