Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Здравей, здраве" отново във Видин

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Фестивалът "Здравей, здраве" ще се проведе на 18 септември във Видин. Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот, ще бъде организирано при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Посетителите ще могат да проследят богата програма и да се запознаят с интересни лектори, обясни организаторът Лидия Каменова:

"Ние каним лектори, които са малко или повече извън матрицата - хора, които търсят нови знания, нови решения, които наистина помагат на другите да имат един по-смислен и по-добър живот. Започваме с Калоян Гичев, който е автор на сайта "Здрав живот" и действително има вече 20 години експерименти в здравословното хранене. Това ще бъде неговата лекция. Продължаваме с Аида Марковска, която се занимава с родова терапия. След това идва ред на Благовеста Владимирова, която ще ни говори за българските народни шевици и техните послания. Очакваме последния филм на проф. д-р Александър Илиев, специалист по тибетска традиционна медицина, наречен "Монахът - лечител" и се надяваме, че ще е изключително интересен. Фестивалът е от 9:00 до 18 часа. Във втората част започва лекцията "Дрехите и здравето" със световно признатия дизайнер Иван Донев. След това за хипнотерапията като метод за работа върху здравето и за решаване на житейски проблеми ще говори психологът Лора Стоянова. За астрологията, как тя ни помага, ще говорим с астролога Христо Воденичарски. След това за "Карма и прераждане" с Теодор Николов. Накрая ще говорим за чистата храна, чистата пшеница, ГМО културите, нанотехнологиите и това ще са много полезни съвети от видинчанина Иван Попов."
 
Дизайнерът Иван Донев твори в Италия, където и преподава, а участието му във фестивала е с лекция, която разкрива как дрехите могат да влияят на здравето:

"Лекцията ще бъде свързана главно с това какво всъщност обличаме и до каква степен ние, потребителите сме внимателни към нещата, които избираме, когато пазаруваме. Един от честите проблеми при масовото търсене на памучно бельо е, че не четем етикета, защото много често и особено в последните години нашата ненаситност към този продукт кара производителите на самото растение, на памучните плантации да използват изключително голямо количество на пестициди и фунгициди, които за съжаление в един лабораторен анализ на една вече завършена дреха, която сме закачили на закачалка и сме сложили в магазин да продаваме, ако я изследваме, можем да открием остатъци от тези вещества..."

Ателиета по рейки-практики, компютърна диагностика, консултации по родова терапия, боуен терапия, както и базар с биопродукти ще съпътстват фестивала. Откриването е на 18 септември, от 9:00 часа, в сградата на Драматичния театър във Видин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39