Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без големи тържества на 15 септември в детските градини

Снимка: Радио ВИДИН

Кукленият спектакъл "Дядовата ръкавичка" и аниматори радваха децата в първия учебен ден в детска градина "Русалка" и нейните филиали във Видин и село Капитановци. Над 170 малчугани посрещна детското заведение, като традиционното за 15 септември тържество, на което обикновено присъстват много родители, този път не бе организирано. Учебната година започва при спазване на насоките за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка, утвърдено от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката, обясни директорът Красимира Виденова:

"В сградата на детската градина не се допускат външни лица. Ако е наложително да влязат такива по служебни причини, то това е със записване в книгата за външни посетители, като външното лице си слага калцуни и непременно е с маска. Персоналът носи маска в общите помещения  и на входовете за прием на децата. В детска градина "Русалка" обособяваме отделни входове за отделните групи. Четири от групите са с отделни входове. Във филиал "Здравец" на 15-ти ще бъдат през общия вход, а след това ще се отделят в два отделни входа... Има изменение в Наредба № 5 за предучилищно образование и в него се казва, че децата, които подлежат на задължително обучение, имат право да отсъстват 10 дни по уважителни причини с молба на семейството. Но когато образователната институция - градина или училище, попадне в тъмночервен сценарий, родителят може да подаде заявление и детето да остане в самостоятелна форма. Разбира се, ние не си го пожелаваме, но имаме готовност за работа от разстояние в електронна среда, като при нас този тип взаимодействие се осъществява със семействата на децата."
 
Красимира Виденова обясни също какви са възможните сценарии за учебно-възпитателен процес по време на четвъртата вълна на пандемията от COVID-19 в детското заведение:

"Откриваме при жълт сценарий, при спазване на мерките с една идея повече. Мога да кажа, че към момента няма констатирана заболеваемост или повишено ниво на заболеваемост както по отношение на децата, така и по отношение на персонала. Целият педагогически и помощен персонал е налице и очакваме децата. При приема в детската градина тези, които са отсъствали повече от два месеца, е необходимо да носят бележка от личния лекар, че не са в контакт със заразно болни или на място родителите да попълнят декларация, че децата не са в такъв контакт. Затова молим родителите да са обективни при попълването на декларацията."

Освен противоепидемичните мерки, в детска градина Русалка са проведени и всички подготвителни дейности, традиционни за началото на новата учебна година.

15 септември е първият учебен ден за осем детски градините и техните филиали в община Видин. Готовността им да осигурят приятна и безопасна среда на видинските деца обобщи зам.- кметът на Видин Борислава Борисова:

"Осем детски градини и техните филиали са готови да посрещнат на 15 септември малките възпитаници на територията на община Видин. Ремонтните дейности, които са извършени, са козметични, материалната база е в добро състояние и съм убедена, че директори, педагогически специалисти, непедагогически персонал са осигурили всичко необходимо, за да бъдат спазвани противоепидемичните мерки, съгласно насоките на Министерство на образованието и науката, разработени от здравното министерство. Образователният процес е кадрово осигурен, както и непедагогическият персонал. Достъпът на външни лица ще бъде максимално ограничен в детските заведения, създадена е организация сутрин да няма струпване на родители при осъществяване на сутрешния прием. Заедно с детските градини ще отворят всички училища, както и Регионалният център за приобщаващо образование, Центърът за кариерно ориентиране и Центърът за специална образователна подкрепа. Използвам повода да пожелая на всички здрава и успешна нова учебна година!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00