Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайде на гроздобер

Гроздобер в Цар Петрово
Снимка: радио Видин




В сезона на гроздобера получихме покана за гроздобер в село Цар Петрово. Стопанин на лозята е 90-годишният дядо Божин.

 
Лозето на дядо Божин е извън селото. Останали само двама човека, които все още поддържат лозята си. В този район в миналото са били лозовите масиви на хората от Цар Петрово, имало е и плодни дръвчета, сливи, череши, круши. Днес всичко е обрасло с висока трева, шипки и бурени. Хората ги няма.

 
Дядо Божин поддържа изрядно своето лозе. В него има винени и десертни сортове. Прекопава го с техника, която има, пръска го, гледа го като малко дете. А наесен лозето му отвръща с хубав плод.  Казва, че това лозе е насадено, когато той е бил на 1-2 годинки. Това означава, че лозето му е връстинк. 

  
Възрастният човек  знае, че сам човек не може да смогне с брането на лозето, затова организира съселяните си, както и дъщеря си и приятели от града.


"Идваме рано сутринта, хората от селото вече са започнали да берат,  влизаме в първия ред. Най-напред берем сензо, после следва мерлото, бялото грозде, ркацители. Най-накрая остава отела и виялата. Сортове, които дават невероятен аромат на ягодов и малинов вкус на червеното вино и които все още са съхранени в нашия край. В Европа тези сортове са забранени. Но пък хората в Северозапада харесват този сорт и той все още се отглежда."


Дядо Божин казва, че отелът  е издръжлив сорт, може да се засажда директно от пръчка без подложка и не страда от известните опасни заболявания.



Нели живее отскоро в село Цар Петрово, от тук е мъжът й, и тя е от София и идва да живее в това северозападно селце, харесва й да помага на местните хора с каквото може, сега е на гроздобер:


"На такъв гроздобер, голям, ми е за пръв път.. Около декар и триста казват, че е .. Харесва ми, защото съм сред природата...Тук е хубаво, природата, хората.... Аз съм от София, тук се занимават с всичко, което е свързано със земята. Обичам да садя, да копая, да поливам, влече ме... Моите корени са от София, но няма нищо случайно, това че съм тук, не е случайно... Чувствам се като вкъщи...Това, което намирам тук, си е моето... Хората са добри, работят, тук има спокойствие. Ние лозе нямаме, но помагаме на хората, които имат нужда. Помагаме на дядо Божин, защото той не може сам... Колективността не се е загубила. За щастие, хората все още си помагат, задружността я има още ...."


Младенка Николова е пенсионерка, не е родом от селото, но живее тук, тя се включва в гроздобера: 



"Гроздоберът даже приключва, в сравнение с миналата година е по-добра реколтата... В двора имаме няколко реда.... Тези лозя вече са изоставени... Мерлото, отел, ркацители, вияла  - от тях хубаво вино става... Брахме 4-5 часа с почивки. Сам човек не може да се справи, трябва бригада..."
 

На следващия ден след гроздобера дядо Божин мачка гроздето, има си специална машина и с нея го обработва. След това го слага в предварително измитите бъчви, оставя го да ферментира и да отлежи, но не слага захар. И така за зимата е осигурен еликсир, лекарство за всички болежки.


Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09