Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошата ни инфраструктура на Киреево не стимулира завръщането на младите хора

11
Снимка: Радио Видин

За село Киреево се знае, че е кръстено на името на руски офицер, герой от Сръбско-турската война и край което се намират известни още от римско време варници, превърнали района в един от основните източници на качествена вар. Въпреки че през вековете местните жители били свързани предимно с тази дейност, днес тя е забравена.


Хората тук нямат почти никакво препитание, а в същото време чужденци са открили това забравено село, за да се заселят тук и стартират интересен бизнес, като производство на пелети от слонска трева например, или варовиков прах за обогатяване на почвата.


За нелекото ежедневие на местните признава и кметът Маргарита Георгиева:

"Най-големите ни проблеми са през зимния сезон. В зависимост от времето, понякога е невъзможно да се стигне дори до Раковица, която е само на няколко километра. Понякога и електричеството спира, а няма как да се дойде до селото. Ние сме планински район и зимите тук са тежки. Пътят ни е в ужасно състояние. Не си спомням откога не е ремонтиран- запълват само дупките с някаква смес и след месец-два идваме на същото положение. По пътя минават тежки камиони, защото кариерата край селото работи. Пътят задължително трябва да се оправи. Да не говорим и за растителността край него. Нищо не се чисти...


Що се отнася до транспорта до Киреево, имаме един автобус, който минава през Макреш. За Кула нямаме автобус. Аптека нямаме- преди идваше в събота, но вече не идва. Лекар идва всеки четвъртък от Димово.


В селото по постоянен адрес са регистрирани 74 човека и с настоящ- около 100. През летния сезон е по-оживено, хората идват от гардовете, от София също си идват, деца дори имаме, но вече са малко. Всички те идват за малко и си тръгват. Нямаме училище, нямаме ученици, нямаме нищо...

Преди време тук имаше едни варници, но вече не работят. А съм чувала, че варта е била много качествена...

Ако имам финансова възможност, първо бих ремонтирала пътищата, защото това е основното да се дойде до селото. Трябва да имаш основа, за да дойдеш, да работиш, да вложиш. Също бих искала да бъдат отворени някакви работни места- цехче или нещо друго, елементарно нека да е, но да го има.

Държавата трябва да обърне специално внимание на пограничните населени места от Северозапада. Защото като гледам колко ни е хубава природата, на мен ми става тъжно. А и колко къщи вече тук са запуснати и се рушат. Идват млади хора, прекарват тук известно време, дори някои искат да останат, но няма условия. Няма нищо, с което да ги привлечем и задържим. А тук животът би могъл да е много хубав- красива природа, спокойствие и чист въздух. Само с тези дадености обаче не можем да върнем хората. Трябват и инвестиции, за да се създадат удобства за живот..."
 
Подробности по темата и целите интервюта с кмета Маргарита Георгиева, бившия кмет и настоящ общински съветник Герго Гергов, библиотекаря Виолета Георгиева и жители на селото - в звуковия файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42