Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мемориалният знак е дело на младия скулптор Красимир Кръстев – възпитаник на Националната художествена академия и ученик на Георги Чапкънов.

В Лом откриха барелеф на Димитър Маринов

Снимка: Полина Тодорова

Паметна плоча на големия възрожденец и пръв председател на Ломския окръжен съд Димитър Маринов бе открита пред сградата на Съдебната палата в Лом. Инициативата е на съдийската колегия, а събитието съвпадна и със 175 години от рождението на основоположника на българската етнография. Автор на барелефа е роденият в Лом скулптор Красимир Кръстев-Ломски, ученик на Георги Чапкънов. 

"Церемонията беше "камерна", заради ситуацията, но присъстваха хората, които най-много искаха да дойдат. Имаше и представител от Висшия съдебен съвет, защото те отпускат средствата и поемат инициативата да се направи паметна плоча, още повече, че е годишнина от рождението на Димитър Маринов... Това е първата ми работа в моя роден град, правил съм я осъзнато, с едно по-специално чувство..." 

Димитър Маринов е първият председател на Ломския окръжен съд след Освобождението. По време на церемонията председателят на Районния съд в Лом Албена Миронова определи Димитър Маринов като един от символите на Възрожденската интелигенция, а скулпторът Красимир Кръстев-Ломски посочи, че с подобни инициативи продължаваме паметта на такива видни българи. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без вода са видински села и квартал "Вида" в областния град

Поради отстраняване на авария на уличен канал е преустановено водоподаването във видинския квартал "Вида" до 17:00 часа днес. Спряно е и електро захранването на подстанция "Сланотрън" и поради това до 16.00 часа ще бъде спряно водоподаването за селата Сланотрън, Кошава, Гомотарци, Кутово и Антимово, възможно е понижено налягане за селата Новоселци,..

публикувано на 13.05.24 в 11:18

Започва Седмица на отворените врати във видинската библиотека

Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова .  "Тази година седмицата е под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога" и призовава хората да се доверят..

обновено на 13.05.24 в 10:06

Десетки домове са без ток в "атомната" столица Козлодуй от снощи

Десетки домакинства в Козлодуй са без ток от вчера вечерта. Електрозахранването е прекъснато в северната част на града около ул. "Ломска". Според сайта на електроразпределителното дружество се очаква да бъде възстановено тази сутрин.

публикувано на 13.05.24 в 09:00

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 година, съобщават от Института за пазарна икономика. 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна, според икономистите. Видинчани са скептични относно данъчната ни свобода, показа анкета на радио Видин: "Това не е нормално, според мен данъците ни са високи...

публикувано на 13.05.24 в 08:56

Директорът на ППМГ Враца получи националната награда "Св. Иван Рилски"

Петима директори на училища от цялата страна получиха наградата "Св. Иван Рилски" на Министерството на образованието и науката на официална церемония в Рилския манастир. Наградата се връчва от 2006 година като признание за постигнатите високи резултати в професионалната дейност на ръководители на образователни институции.  Сред отличените е и Татяна..

публикувано на 12.05.24 в 15:53

В мездренско село откриха детски кът

В мездренското село Крета откриха първият по рода си детски кът, създаден в кметство на територията на община Мездра. Домакините от кметството са убедени, че това място ще бъде дом за усмивки, учене и приключения за децата всеки ден. Детският кът построен изцяло със средства от дарители и със съдействието на Община Мездра. Нека всеки ден този..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Ремонтират отсечката между Крета и Ребърково

Започна ремонтът на отсечката между мездренските села Крета и Ребърково, съобщиха от общинската управа. Рехабилитацията на трасето ще продължи няколко дни. От фирмата-изпълнител приканиха шофьорите да не преминават по този път, за да не се пречат на работата. Земният път, който не е в списъка с пътищата в България, се използва за основен обход от леки..

публикувано на 12.05.24 в 10:30