Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяват залата по танци в Борован

Автор:

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова:


"...В момента в центъра функционира една група по народни танци, но има много желаещи. Ръководителят на школата обаче пътува от Враца и още не можем да стиковаме нещата, така че да направим втора група, в която да се запишат останалите желаещи деца. Оборудвайки такава зала за народни танци, ще дадем възможност на децата да развиват своите лични заложби и интереси, да се формира потребност от общуване с българския фолклор, интерес към него и  участие в инициативи свързани с българските национални празници, обичаи и обреди. Това е начинът децата да се запознаят с нашето богато културно наследство, да се събуди любовта към него и към българското и да осъзнаят, че са българи. Наличието на такава оборудвана зала прави школата по народни танци още по-привлекателна, помага на децата да се изградят като творчески личности с по-богата двигателна култура, стимулира тяхното въображение, музикалните и танцувалните им възможности. Обучението по хореография цели да запознае децата с многообразието на народното творчество и чрез него да създаде условия за естетическо възпитание - да могат децата да имат собствен критерии и отношение към културните явления както от миналото, така и от нашето съвремие. Това ни даде възможност да заявим участието си в настоящата национална програма. Основната цел на проекта е създаване на професионално подготвено пространство, което да допринесе за проявата на творческите заложби на децата, чрез танцовото изкуство... Ще бъдат закупени, на първо място, станки /своеобразни парапети за тренировки- б.р./, на които децата да тренират преди започването, да направят загрявка. Ще бъдат закупени огледала, едната стена в залата ще бъде в огледала, така че при тренировката да могат да гледат какво правят и как го изпълняват. Ще бъдат закупени гардероби, в които да се съхраняват народните носии, ще обособим два къта за гости и посетители. Тон колона нямаме - преносима тон колона сме поръчали... До края на годината трябва да е обзаведено всичко."


Развиваме и духов оркестър, засега той се развива в професионалната гимназия по транспорт в селото, но идеята е духовият оркестър да се включи към изявите на танцовата школа, обясни още Анита Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05