Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 29 октомври 2021 година

Фондация "Подкрепа за реализация" с поредица онлайн събития

7
Снимка: Подкрепа за реализация

Поредица от онлайн събития организираха през тази седмица от фондация "Подкрепа за реализация" във Видин. Едно от предизвикателствата беше по повод професионалния празник на художници, иконописци и реставратори - 18-и октомври, деня на свети апостол Лука. Участниците в него трябваше да съберат есенни листа и други природни материали и с помощта на молив и боя да изобразят есента, обясни трудотерапевтът Моника Петкова:


"Тъй като преустановихме присъствената работа в центъра, поради усложнената епидемична обстановка, решихме освен ежедневната онлайн работа с потребителите да направим и нещо, което ще ги разсее, а и да се почувстват по-добре. Тъй като през изминалата седмица имаше много и различни празници, решихме да ги използваме като повод да организираме различни конкурси и състезания. В понеделник 18 октомври беше професионалният празник на художници, иконописци и реставратори и ние решихме по този повод да обявим конкурс за художествено представяне на есента."


В конкурса за художествено представяна на есента първото място спечелиха Диана, Андрей и Радослав от Центъра за настаняване от семеен тип "Дъга". Втори е Борислав Реселешки, а трета Фиданка Благоева. Всички участници получиха поздравления и покана и за следващите онлайн събития.


За професионалния празник на готвача, който се отбелязва на 20 октомври, деня на свети Лаврентий  от фондация "Подкрепа за реализация" организираха кулинарен конкурс. 


"Решихме да направим един есенен сладкиш онлайн. Всички, които  искаха да участват и да го правят заедно с нас, трябваше да се свържат с мен, да ми пишат, за да мога да направя група в месинджър, в която да включа в реално време всички, които желаят. Приготвихме нашия сладкиш, след което оставихме всички да участници да проявят въображение, да го украсят и сервират по подходящ начин."- разказва Моника  Петкова.


В кулинарния конкурс победител е Иван Петров, втори са Диана Алексиева, Андрей Зарков и Радослав Цоков, а трети са Николай Тренчев и Антон Ле.


"Спортомания" е другото онлайн събитие, което се проведе през тази седмица в Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Участниците трябваше да познаят различни видове спорт, разказва кинезитерапевът Павел Павлов:


"Решихме да качваме снимки на различни видове спорт, различни по трудност за познаване и да видим колко са техните познания на тема спорт. Събитието се  беше около един час. През три минути качвахме снимки на различни спортове и накрая този, който позна всички спортове и реагира най-бързо, спечели награда  разбира се.  Първите трима бяха Иван Петров, Мариетка Петкова и Любомир Нешев."


Откакто е разширен обхватът на услугите, предлагани от фондация "Подкрепа за реализация", е увеличен и екипът от специалисти. Лора Недялкова е рехабилитатор и от август е в екипа на Фондацията:


"Тук намерих много добър екип, много добра среда. Смятам, че ние помагаме на тези хора не само физически. Ние поддържаме здрави техния дух и тяло."


От началото на ноември стартира коледната кампания на сдружение "Операция "Плюшено мече". Партньор за Видин е фондация "Подкрепа за реализация".


"Кампанията е насочена към деца от различни институции и към деца в нужда от социално слаби семейства. Целта е всички те да получат своя желан подарък" - разказва Моника Петкова.


Информация за тазгодишното издание на кампанията "Подари подарък на дете" ще може да се види на сайта на "Операция "Плюшено мече".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05