Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи заснеха видео за разрухата в "Химко" Враца

Снимка: Александър Кръстев


Филм показва тъжната съдба на опустошения бивш химически завод край Враца. Лентата е заснета от младежи от ExploreBG с помощта на екшън камери, стабилизатор и дрон, а ентусиастите дори имат група във фейсбук, където има споделени и други видео материали, направени на подобни призрачни места. Снимките на такова място носят рискове за здравето, заради опасността на изоставените сгради, споделя авторът Александър Кръстев и допълва, че са получили разрешение за достъп до сградата от охраната:


"На първо място го правим за наше удоволствие и за самата тръпка от снимането на тези изоставени места, които просто никой не отговаря за тях... Просто е готино да идеш на самото място- едно такова страхопочитание нали, защото знаеш, че е било нещо, пък в момента е просто едни руини на повечето места. Както знаят всички, предполагам, че повечето са ходили по изоставени места, те крият опасности. На нас на два или три пъти ни се е случвало на пирон да стъпваш на разни стъкла. За това трябва да ходим и обезопасени..."


Избират "Химко" след оглеждане и на други изоставени обекти:


"Имахме две-три места, които искахме да снимаме във Враца, обаче се оказа, че едното е недостъпно. Става въпрос за Згориград, разбрахме, че има мина изоставена или нещо подобно. Другите две места- една дискотека, мисля, че дискотека, нещо подобно и печатницата. И трите места не ни харесаха, просто не бяха нашите и решихме да си пробваме късмета в този завод, като естествено, попитахме охраната, защото нали не сме престъпници, хората все пак не правят границата между това, което правим ние, фотография на такива места и видоеграфия и това да влизаш като престъпник... Първото ни впечатление беше, че буквално се губиш в самия завод. Доколкото имам информация, е над 1000 дка и си като една мравка между лабиринт. Много сгради ги нямаше, тъй като беше започнало самото бутане на завода, доколкото знам, всичко е отивало за скрап. Единствената сграда, която ставаше за снимане и въобще можеше да се пристъпи към нея, беше бившата сграда, нали така се води, на катализаторното производство на самия завод. Като там задължително си сложихме нещо на лицата да ги покрием, защото миризмата беше просто много така, натъртваща на химикали, на разни такива подобни неща и да се задушиш или да се отровиш, според мен процента е голям. Друго, което видяхме- просто една съборетина, всичко е иззето, имаше стъкленици различни с химикали, буркани с торове, имаше архив. Маски противогазни също имаше."


Дядото на Александър е работил в емблематичния завод и му е разказвал, че работа в предприятието е била престижна и добре заплатена.


"Доколкото ми е известно, знам, че е открит 1968 г., лично от Тодор Живков. Дядо ми лично е работил там. Разказвал ми е, че е било нещо много голямо, грандиозно. Градът е процъфтявал тогава доста от самия завод, защото хората са работили на солидни заплати, доста хубави заплати. След падането на социализма, знам, че просто е приватизиран вече. Доколкото ми е известно, самият завод е произвеждал между 3 и 5 % азотен тор на световно ниво..."


Освен 21-годинишният Александър Кръстев, който е от Плевен, в направата на видеото и снимките участва и неговият връстник и съгражданин Радостин. Видеото може да гледате тук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00