Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателите за трети пореден път казаха, че искат да има правителство, но без ГЕРБ и ДПС

Политолог: Само един шанс за редовно правителство ще има и той е с първия мандат

Снимка: БГНЕС

Рекордно ниската избирателна активност, победата на "Продължаваме промяната", сривът при "Има такъв народ", БСП и "Демократична България", пробивът на "Възраждане", белязаха изборите на 14 ноември. Какво следва, ще има ли най-сетне редовно правителство и какво "каза" българският избирател на 14 ноември? Отговорите потърсихме от доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски":

- Още от лятото твърдя, че избирателите казват едно и също, по три различни начина, в три различни конфигурации и разпределение на гласовете. Те казват, че искат ГЕРБ и ДПС, които бяха гръбнакът на предишното управление, да излязат в опозиция. И казват на всички останали партии да направят коалиция. Въпросът е, че на предишните избори, а и на по-предишните, партиите, на които беше казано от българските граждани да направят коалиция, не успяха да го направят. В момента българските граждани казват същото и в същата пропорция- 2/3 към 1/3. Има голямо мнозинство, в което се разменят носителите на този вот, но вотът е за промяна, изразена в правителство, при което ГЕРБ и ДПС да са в опозиция. Сега е ред на новата формация "Продължаваме промяната" да изпълни тази задача, защото видяхме, че на предишните избори ИТН се провали катастрофално. Избирателите казаха "вече нямаме доверие на ИТН да направи тази стъпка, "Демократична България" също не ни изглеждат убедително да се справи с тази задача, да подкрепим новите, но със същата задача". Така бих разчел тези избори.

Радио ВИДИН: Как да тълкуваме рекордно ниската избирателна активност?

- Какво друго да очакваме в условията на пандемия и когато тези избори са поредни в рамките на една година? Има изтощение, има умора, а и когато се поставя една задача и тя не се разрешава и то по един много грозен начин, много хора се отдръпнаха от избирателния процес заради поведението на партиите и най-вече на ИТН. Когато имаме тези неща, не трябва да се учудваме. При всички положения това е лошо, защото ситуацията от политическа гледна точка, в която се намираме, изискваше убедително гласуване- висок процент на участници, за да може след това правителството да е убедително и легитимно. Това няма да стане сега. Дори и да успеят да формират правителство четирите партии, които трябва да участват в него, то ще има клеймото на най-ниската избирателна активност. Всички видяхме как стигнигнахме до тези трети парламентарни избори, какви бяха нападките между партиите, как се разпредели вотът, и се надявам, че оттук нататък горчивият опит, който са натрупали партиите, ще ги изтласка към вече по-разумно поведение, защото избирателите казват едно и също и когато казваш едно и също, а отсреща партиите не са в състояние да свършат тази задача, съвсем нормално е част от тях да се оттеглят, да се разочароват.

Каква е разликата между "Продължаваме промяната" и ИТН, че изглеждат по-диалогични ли?

- Разбира се. Освен това ИТН се провали с решаването на задачата, провали се зрелищно, катастрофално, пред очите на всички, с глупаво и безотговорно поведение. В този смисъл, ИТН пропиля огромна част от всичко, което беше натрупала. Сега единствено коренно различно поведение, бих казал дори обратното поведение, може да възстанови доверието в тях. Няма смисъл да припомням, че излязоха с кабинет, който не бяха съгласували, с крайно неубедителна фигура на премиер, появяват се стари лица в лицето на предишния кандидат за премиер Николай Василев, след това човек, за когото никой не беше чувал, начинът, по който беше наложен целият разговор, беше просто безумен за елементарните правила на демокрацията и за тежестта на партията- с 65 депутата. Тези грешки просто трябва да се превърнат в част от нашия политически капитал- правѝ обратното на ИТН и ще направиш правителство.

Сега топката е в ръцете на "Продължаваме промяната", но хората, които представляват тази нова формация, поредните месии в българската политика ли са или наистина има шанс за едно по-добро, прагматично управление в тяхно лице?

- Хората не ги смятат за месии. Те не искат от тях неща, които на по-ранен етап са искали от предишни месии. Те искат нещо много просто, с което не се справиха предишните. Искат да направят работещо правителство. Те не искат да бъдат спасявани, искат просто да има работещо правителство и дадоха лидирането на този процес да бъде на тези нови хора. След това ще се появят искания към тях, след това ще се оформят и политиките. В момента трябва да признаем, че до голяма степен тези неща не са ясни. Така че хората имат много по-разумни и скромни очаквания в момента.

Има ли шанс за такова правителство предвид "шарения" парламент, който избрахме?

- Шанс има. Имаше и преди, има и сега. Въпросът е кой ще води процеса, как ще го води и дали ще има поука от предишните грешки. Шанс имаше още и през април, но очевидно трябваше да се натрупат грешки, трябваше да се стигне до сегашната ситуация. Очевидно е, че сега всичко за формиране на правителство е налице. И то правителство без ГЕРБ и ДПС. И както се казва, цяла България сега гледа кой ще провали тези преговори. Мисля, че няма да се намери такава глупава, безотговорна, настроена срещу цялото общество формация, която да спре формирането на правителство. Говоря за четирите партии- "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България". Тези четири формации имат убедително мнозинство взети заедно и което е по-хубавото, макар и да не е добро за някои от тях, този път има убедителен лидер на този вот. Партията "Продължаваме промяната" спечели почти колкото останалите три взети заедно. Така че другите три партии трябва да признаят поне засега, че лидерството на "Продължаваме промяната" е безспорно и да приемат своята роля, а "Продължаваме промяната" просто трябва да прави обратното на ИТН. Тогава нещата ще се получат.

В по-дългосрочен план това ли ни очаква- по-чести избори, многопартийни парламенти, коалиции от няколко формации?

- Практиката в европейските държави, в държавите с многопартийна система, с праг от 4% или 5%, винаги произвеждат коалиционни правителства. Трябва да се познава добре тази практика, защото, когато се сравняваме, трябва да се сравняваме не с развити или неразвити държави или по някакви други приумици, а според законите на политологията. Там няма железни закони, но има закономерности, тенденции, които в огромна част от случаите работят. Повтарям, при могопартийна система, с многомандатни избирателни райони, с праг от 4%, винаги се стига до коалиционни правителства, винаги се стига до тежки преговори. Ние доста дълго време живеехме в режим на изключение, когато имаше партия хегемон- много силна формация, спрямо която се ориентираха другите. Нормалната ситуация е сегашната и ще трябва да се научим да избираме политици, които са с нов вид компетентности, с високи коалиционни умения. В държавите, където има подобна партийна и избирателна система- Холандия, Италия и пр., винаги се стига до това. Така че оттук нататък това е новата нормалност, но политиците, ако се държат съобразно тази нова нормалност, нещата ще изглежат много по-добре.

Резултатът на партия "Възраждане" изненада ли е?

- Не, защото тя много отдавна "пълзи" към четирите процента, а и наблюдавайки безумията на хората, които са в нейното поле- Валери Симеонов, Волен Сидеров..., начинът, по който действаха, това, че бяха с ГЕРБ и ДПС, всъщност ги съсипа. В края на крайщата такъв вот съществува, това са български граждани, с ясни антиевропейски, антинатовски ориентации. Те този път се преориентираха към тази партия. За жалост, тъй като съм противник на тези идеи, не е изненада, че този вот отново присъства в парламента, само че не през старите носители, а през нов- партия "Възраждане".

БСП е с по-слаб резултат, това не отнема ли от лявото представителство в парламента?

- Не е слаб резултат, това е катастрофален резултат. И на "Демократична България" резултатът е слаб, но те имат история и на по-слаби резултати, дори са били извън парламента. Но това е най-слабият резултат в историята на Българската социалистическа партия, така че това е катастрофа. След такъв резултат, те трябва да участват съзнателно, активно във формирането на правителство, да заемат определени позиции в него и след това да направят радикална реформа, не просто сменяйки лидера, което е задължително, а да направят реформа и на документите си, и на ориентацията си, защото БСП засега е единствената, която е член на Партията на европейските социалисти. В този смисъл, нейните задачи са много по-големи от това само да присъства в българската политика. Разочарованието от този резултат, предполагам, че обхваща всеки човек, който смята, че е ляв или социалист. Там задачите са от съвсем друг порядък. Но в момента задачата е да се формира правителство. После партиите ще се заемат със себе си, със смяна на лидери, обнова и всичко останало. Това важи и за "Демократична България", и за ИТН.

При президенските избори може ли да има изненада на балотажа, как ще се разпределят гласовете на останалите партии и кандидати?

- Много трудно. Освен ако, но това трябва да го направят партиите и партийните лидери, част от партиите, които подкрепиха Румен Радев, не призоват избирателите им да се оттеглят, което мисля, че няма да стане. Броят гласове, които има Румен Радев в момента, му осигуряват убедителна победа на втория тур, защото на втория тур активността още ще спадне. Винаги спада, когато част от избирателите видят, че техният кандидат не е на балотаж. Дори да прибавим към гласовете на Герджиков всички гласове на ДПС, просто няма потенциал. ГЕРБ и ДПС, повтарям, в момента са в изолация в обществото, а не само сред партийните лидери. Те нямат подкрепа, която да надхвърли тези 33-35%. В този смисъл вторият тур изглежда предрешен, но предричам, че Радев ще спечели с по-малко, отколкото спечели срещу Цецка Цачева.

Какво ни очаква в близко бъдеще на политическата сцена- тежки преговори за правителство или този път ще премине по-леко и скоро ще имаме редовно правителство?

- Имаме следните факти: трябва да знаем до 3-4 седмици нещата, защото първият мандат ще се даде на "Продължаваме промяната", след това мандатът отвива при ГЕРБ и оттам следват ДПС, БСП или ИТН. Т.е. абсурдно е партиите на промяната да се провалят при мандата на първия носител, а след това ИТН или БСП да го направят или пък да се направи каквото и да било с мандат на ГЕРБ, тъй като смятам, че президентът ще прескочи ДПС, ако се стигне до там. Само един шанс ще има и той е с първия мандат. За това избирателите бяха категорични като задача- "един шанс ви даваме- с първия мандат на "Продължаваме промяната". Ето защо очаквам, че още първият мандат ще бъде реализиран. Дали ще са трудни или тежки преговорите, няма значение, този път трябва да стане от първия път.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00