Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ломската болница с ново отделение за COVID-19

Снимка: Радио Видин

В общинската болница "Св. Николай Чудотворец" в Лом ще бъде открито ново отделение за лечение на пациенти с коронавирус. Решението е взето на извънредно заседание на местния парламент. Отделението ще се помещава в нова сграда, която ще бъде изградена и оборудвана на територията на болницата. С постановление на Министерския съвет е осигурено финансиране  на стойност 500 хиляди лева. Средствата са от перото за допълнителни трансфери на общинските бюджети, предвидени специално за разходи, предизвикани от извънредната епидемична обстановка. Министерството на финансите преведе малко над 650 хиляди лева на Община Лом, от които близо 100 хиляди лева са предвидени за субсидиране на пътническите превози по междуселищните автобусни линии. Общинският съвет, по предложение на кмета Георги Гаврилов, одобри половин милион от тези средства да бъдат предоставени като капиталов трансфер на болница  "Св. Николай Чудотворец", която е 100% общинска собственост. До този момент над 2000 са пациентите с коронавирус, които са лекувани в лечебното заведение от началото на пандемията. Ломската болница приема заболели с COVID-19 инфекция от общините Лом, Вълчедръм, Брусарци, Якимово, Медковец, цялата област Монтана и от област Видин. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лом е домакин на мотосъбор

Днес и утре, 28-и и 29 юни, Лом е домакин на 22-ия мотосъбор , организиран от мотоклуб "Ягула". За посетителите на събитието организаторите са подготвили интересна програма и много забавления, каза за радио Видин президентът на клуба Емил Плугаров . "За поредна година на стрелбището в Лом, около Дунав, в петък около 18.00 часа откриваме..

публикувано на 28.06.24 в 12:00

Село Габровница ще избира отново кмет

В монтанското село Габровница отново ще има избори .  Върховният административен съд (ВАС) обяви за недействителен изборът проведен на 29 октомври миналата година. Ваня Методиева, един от тримата кандидати за кмет на Габровница, обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана от 30 октомври 2023 година, като посочва,..

публикувано на 28.06.24 в 10:54

платена публикация
Нова музейна експозиция в крепостта „Баба Вида“

Крепост - музей „Баба Вида“ е най-големият и посещаван обект на РИМ – Видин, паметник на културата от национално значение и под номер 13 в списъка на 100-те национални туристически обекта на БТС. Отскоро, в едно от помещенията във вътрешния двор, гражданите и гостите на града могат да видят новата музейна експозиция „Късносредновековно българско..

публикувано на 28.06.24 в 09:55

Млади художнички от Ново село показаха „Талант в цветове и багри“

Експозицията „Талант в цветове и багри“ , с творби на  възпитаници на   клуб по рисуване „Арт ателие“ към  СУ "Св. св."Кирил и Методий" в Ново село   бе подредена в Културен център „Жул Паскин“ във Видин . Първата самостоятелна изложба на Пролетка Вергилова и Вяра Пенева включва повече от 50 картини живопис, които са създадени от началото..

публикувано на 28.06.24 в 09:45

Недостиг на лекари във Врачанско

Не достигат лекарите и медицинският персонал, това показват данните на Националния статистически институт. Анализът показва, че практикуващите лекари в област Враца са 571, което е недостатъчно. Зъболекарите са 111, а експертите по здравни грижи и други медицински специалисти – 996. 62-ма са фелдшерите, 74 акушерките, 657 медицинските..

публикувано на 28.06.24 в 07:55

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10
РЗИ-Враца

Смениха директора на здравната инспекция във Враца

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59