Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Тачев, политолог: Оптимист съм за съставяне на правителство, преговорите са положителни, обществото също го иска

Снимка: личен архив

Политологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев коментира в "Посоките на делника" преговорите за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България":

- Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две неща: първо, дават прозрачност- години наред търсим прозрачност и за първи път виждаме нещо подобно, в което политическите формации могат да седнат и да обсъждат политики, защото в предизборната кампания видяхме не водене на дебат за политики, а настроения един срещу друг, тук виждаме точно обратното- позитивен разговор за това какво може да се свърши, какво трябва да се свърши и всеки има възможността да представи своите виждания; тук стигаме до второто- това е равнопоставеността. "Продължаваме промяната" дава заявка за нещо ново и това е, че даде възможност на останалите три партии да се чувстват не като загубили изборите, а като равнопоставени формации, които могат заедно да обсъждат политиките. Това обаче беше първият кръг от преговорите, който беше по-лесният. Следва вторият кръг- решаването кои да са министри в евентуален нов кабинет. Тук дебатите предполагам ще са много по-сложни, много по-трудни за решаване, тъй като това е въпрос на възможностите кой е най-добрият, който може да заеме дадено министерско кресло. Вероятно ще има сблъсъци между политическите формации да предложат техния си представител, но през цялото време виждам от "Продължаваме промяната" желание не всичко да е на всяка цена. Така че воденето на преговорите до момента е положително и съм оптимист, че все пак правителство ще има, защото за разлика от предишните избори, когато "Има такъв народ" спечели първото място, вместо да започне с положителното, с това какво може да се свърши, как могат да си взаимодействат политическите формации, те започнаха да чертаят разделителни линии, което доведе и до невъзможността за съставяне на правителство. Сега, ако тези четири партии не достигнат до съставяне на правителство, това ще е катастрофално не само за парламентарната демокрация, но и за самите политически формации. А ако някоя от политическите формации реши да се оттегли и да откаже да участва в създаване на коалиционен кабинет, това ще е пагубно за самата нея на следващи избори. Оптимист съм, защото има положителен начин на водене на преговори, а и негласен натиск от обществото върху политическите формации най-накрая да направят това, за което са избрани.

Радио ВИДИН: Това означава ли, че политическата криза, започнала още с протестите от миналата година, върви към своя край?

- Това е много интересен и дълъг процес, който започна с протести, които се институционализираха в избори, после през служебни кабинети, за да завършат своя жизнен цикъл с втория тур на президентските избори. Смятам, че вече е време да се успокои политическото напрежение, да се реши политическата криза. Няма за какво повече да има политическо напрежение. "Продължаваме промяната" е първа политическа сила, имат възможност за съставяне на правителство, президентът беше преизбран. Трябва да се реши политическата криза, за да могат да се решат и останалите кризи, тъй като пред нас стоят здравна криза, инфлация, поскъпване на цените... Всичко това се случва на фона на зимния сезон, който обикновено е невралгичен за всяка власт.

Как виждате ролята на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" в бъдещия парламент?

- ГЕРБ и ДПС най-вероятно ще бъдат изолирани. Тяхната роля е на опозиция. Надявам се тя да е градивна, защото в една парламентарна демокрация е хубаво да има и силна опозиция, която обаче да е градивна, а не деструктивна. А за "Възраждане" смятам, че ще е "опозиция на опозициите", т.е. ако има лагер на статуквото и лагер на промяната най-общо казано, има и трети лагер и това е "Възраждане", който общо взето е срещу всички. С това е вероятно да трупа допълнителна подкрепа, защото има много българи, които харесват и подкрепят политиките на "анти", на "анти всичко". Така че в случая тя е в една нелоша позиция в парламента.

Какъв "живот" можем да очакваме от правителство, подкрепено от четворна коалиция?

- Трудно ще е. Четири политически формации, които трябва да управляват четири години, изглежда трудно постижимо, дори невъзможно за някои анализатори. Аз все пак съм оптимист, че първото, което трябва да направят и най-важното, е да прекарат страната през кризата, която се задълбочава, и след това може да седнат на масата и да обсъдят какъв е пътят напред. Разбира се, това ще е една много крехка коалиция, тъй като излизането на всяка една от формациите неминуемо ще доведе до падането на самия кабинет. Въпреки всичко съм оптимист и вярвам, че пътят е към правителство, което ще издържи минимум година.

Повече- в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00