Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашките от камиони край Видин създават неудобства и за местните шофьори

Снимка: Радио ВИДИН


Почти ежедневие са опашките от тирове край Видин. Движението по околовръстния път, както и по пътя за Безмитна зона, често е затруднено. Определено водачите на камиони страдат най-много от създалата се ситуация. На моменти обаче, някои шофьори на тежкотоварни автомобили, изчакващи реда си за Дунав мост 2, в опитите си да се придвижат по-напред, блокират подстъпите за града и пътното платно. Това пък създава неудобство и на видинските граждани, и на моменти затруднява тяхното свободно придвижване. 

Някои местни шофьори дори не използват околовръстния път заради проблема, сочи анкета на Радио ВИДИН.


"... Сега е много зле, е сега минах от там, сигурно са до Рупци. Как да не е проблем, пробвайте да минете оттук за София или от Дунавци да дойдеш и като идва тук тир, къде ще се разминаваш. Става живо чудо... На пътя за Безмитна зона понеже ги отклоняват уж да намалят опашката, е колко ще я намалят, те намалят опашката с 2 км. Ужас е, тия къде направиха мост без път. Къде го има това, никъде по света го няма... Не съм ходил натам, избягвам, караме по-леко и така... Пречи страшно много, затруднява движението от всяка една гледна точка, откъдето и да го погледнете за шофьорите, за нормалните хора, които експлоатират този път, за да не минават през града, просто е ужасно да се минава. Абсолютно го избягвам, защото няма начин. Някой път стават такива задръствания, че въобще не може да се минава с часове. Практически околовръстното все едно го няма, то е само за камионите и за моста. Не е за гражданите на града и околните, както би трябвало да бъде. За Безмитна зона е същата работа и там е задръстено отвсякъде, достъпът е почти невъзможен... Не е удобно да има такова задръстване. Пречи, не може да се движим, не може да се разминаваме, не може да изпреварваме. Те постоянно са блокирани, ако не е една седмица, другата седмица... Не е само на околовръстното, задръстват го и през Арчар. Какво е решението? Ами трябва да се направи път..." 


Отправихме въпроси към полицията във Видин за това вземат ли се мерки за проблема със затрудненото движение на местните. Без редакционна намеса, ето какво отговарят за Радио Видин от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР-Видин:


"През изминалите две седмици засиленият трафик на тежкотоварни автомобили - в посока изход от Р. България през Гранично контролно пропусквателен пункт Дунав мост - 2, доведе до образуване на изчакващи за преминаване колони от МПС.  Със заповед на Областно пътно управление - Видин бе въведена временна организация на движение и колоната пренасочена по старото трасе на път I-1 (Северна промишлена зона). Нееднократно автомобилите бяха временно спирани на териториите на областите Враца и Монтана, за да се избегне удължаване на колоната преди Гранично контролно пропусквателен пункт Дунав мост - 2. Полицейски екипи регулираха и подпомагаха движението. Пътни инциденти и груби нарушения не бяха регистрирани. Към момента трафикът е нормализиран."


От цялата ситуация, породена от граничния контрол на моста и сериозния трафик в посока Румъния, страдат всички шофьори- както тези на тежкотоварни автомобили, които изчакват край Видин по някой път десетки часове за да преминат Дунав мост 2, така и местните жители. Общо взето май това положение ще продължи и занапред, докато не разширят пътя. А дотогава просто да се надяваме да не стават пътни инциденти и нека бъдем още по-внимателни, когато шофираме в тези райони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30