Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легенда за името на местността "Заминец"

Между мездренските села Горна Кремена и Върбешница, под върха “Китката”, някога имало голям извор. Водата му се събирала в езеро, от което местните жители черпели вода за пиене и всякакви  нужди. Животът им бил мирен и спокоен, докато една нощ не дочули страшен рев откъм извора. Силен тътен разтърсил земята. От извора излязъл езерният бик, за когото до тогава само били слушали, но никой не го бил виждал. А онова, което разправяли за него, стягало като с обръч сърцата им. Страшно животно бил той…Сила някаква била… И изпречи ли се някому на пътя - да пази бог! Никак не било на добро. Сайбия било това животно на водата.            
                                                                                 
Изплашили се селяните в онази нощ, като го видели- огромен бик с извити рога. Лети като вихър и реве, та земята трепери, копитата му- камък копаят… Понесъл се тогава демонът страшен към обора, в който бил затворен селският бик, прескочил оградата му и налетял върху него. Започнали двете животни страховит бой помежду си. Не давал се лесно селският бик, но видно било, че езерният бил по-силен и му надделявал. Добре, че превалила била нощта, та когато силите му дотрайвали, пропели първи петли и езерният бик веднага отстъпил. Скрил се дълбоко във водното си владение. На следващата нощ обаче отново се върнал и битката между двете животни продължила. И пак надделявал водният бик…На третата нощ- пак същото…   
 
И като разбрали, че селският бик няма да издържи повече в лютата битка, решили да му помогнат. Мислили, мислили… Един предлага едно, друг друго… Най-сетне решили да потърсят помощ от селския ковач. Заръчали му за един ден железни рога да изкове за селския бик, та с тях да надвие сайбията на извора. И каквото решили- сторили го.

Настъпила четвъртата нощ. И отново страхотен рев и тътнеж разтърсили земята. Изплувал в полунощ от водата на езерото езерният бик и препуснал разярен съм селския обор. Когато чул рева му, селският бик, с набучени на рогата му железни рогове, прескочил оградата на обора и го посрещнал на каменистата поляна. Започнала пак лютата битка между двете животни. От рева им шумата на гората опадала, от копитата им- камъни хвърчали и дупки в земята зейвали…Най-сетне селският бик успял да се засили срещу противника си и с железните рога промушил корема му. Изревало страшно раненото животно и от рева му въздухът се разцепил на две. Но страхът от него останал…Нямало за тях повече мир и покой по тези земи. “Все някога” - мислели си - “сайбията на извора пак ще се върне…” Не се знаело тогава дали няма да им отмъсти за това, че го били надхитрили…
         
И за да избегнат нова среща с него, решили да се изселят от това място. Заминали и отишли другаде да живеят. Останало след тях само новото име на местността- “Заминец”. Така се нарича тя и до ден днешен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Държавата да се намеси за "замразения" ремонт пред Здравната каса, настоява Общинският съвет във Видин

Общинският съвет във Видин прие декларация, с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града . Общата стойност на проекта е над 26 млн. лева. Вносител на предложението е общинският..

публикувано на 25.09.24 в 15:54

Магистър-фармацевт: Част от проблемите ни идват от непрекъснатите промени

Професията на фармацевта е трудна заради голямата отговорност, която той има. Колкото повече един фармацевт обича работата си и я върши с желание, толкова повече трудността намалява. Това обясни магистър-фармацевтът Светлана Димитрова от Видин по повод Световния ден на фармацевта, който се отбелязва на 25 септември.  "Но като цяло това е една..

обновено на 25.09.24 в 15:13

Предстои да започне укрепването на западния бастион в "Баба Вида"

Подписан е договор за аварийно укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида" във Видин . За изпълнител е избрано дружество по Закона за задълженията и договорите, с водещ партньор фирма със седалище във Видин, представлявана от Радослав Георгиев, и софийска фирма, представлявана от Светлин Владимиров. Договорът с дружеството "Аварийно..

публикувано на 25.09.24 в 12:30

Приемен родител: Промените в приемната грижа не слагат точка, а запетая

Празник "Отново на училище" събра деца от приемни семейства в Културния център "Жул Паскин" във Видин. Децата получиха учебни пособия, а срещата, на която присъстваха приемни родители, областният управител, социални служители, беше повод отново за диалог и с институциите.  От края на юли са в сила промени в наредбата, която урежда..

публикувано на 25.09.24 в 12:00

Инициативата "Лекар на село" се провежда във Врачанско

Враца и населени места от областта се включиха в инициативата "Лекар на село". Тя е организирана от фондация "Практикум" съвместно с Община Враца и се провежда за втори път. Всяка събота и неделя мобилен екип от лекари, студенти по медицина и специализирани доброволци ще посещават различни населени места и ще извършват безплатни прегледи и..

публикувано на 24.09.24 в 16:44

Млад автор от Монтана издаде историческа книга

С нова книга се представя младият автор от Монтана Димитър Петров. Изданието разказва за 50 исторически личности от три епохи - Средновековие, Възраждане, Трета българска държава. Първите му две произведения са книги игри. Целта на ново издание е да запали пламъкът на родолюбието в малките читатели по достъпен и увлекателен начин, с нови,..

публикувано на 24.09.24 в 15:00

Гимназията по транспорт в село Владимирово е образец за съвременно училище

Иновативните методи на преподаване се прилагат в Професионална гимназия по транспорт „Вл. П. Минчев“ в монтанското село Владимирово. Изцяло е обновен учебният корпус. Общо  215 ученици в 11 класа се обучават в 4 специалности, свързани с транспорта.  Целта е качествен учебен процес и по-висок успех на учащите, а училището се развива в..

публикувано на 24.09.24 в 14:00