Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваме за думи на годината

Автор:
Даваме вота си за най-важните теми през изминалата година на платформата за грамотност „Как се пише?“
Снимка: Фейсбук "Как се пише?"

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за България. Точно заради това създателите на платформата "Как се пише?" организират кампанията "Думи на годината".  За първи път в открито и широкомащабно допитване може да гласуваме за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва. Актуалните езикови употреби ще покажат тенденциите в обществения разговор, убедени са организаторите на инициативата. Те допълват, че думите на годината ще ни помогнат да изчистим фоновия шум и да се замислим значими ли са били темите, които са ни занимавали през изминалата година. 

Проучването преминава през три етапа. Как се е родила идеята и какво всъщност представлява тази кампания, разказа за Радио ВИДИН създателят на платформата "Как се пише?" и инициатор на "Думи на годината" д-р Павлина Върбанова:

"Тази идея отдавна отлежава в моето съзнание и тази година с Доротея Николова решихме заедно да обединим усилията си и да я осъществим. Според нас има нужда от такава класация за нашата страна, за нашето общество, защото всяко едно общество се нуждае от това да е наясно кои теми, кои проблеми са били в центъра на публичния разговор през съответната година. Когато сме наясно с това, можем да се концентрираме вече и върху същността и качеството на дискусиите по тези теми, по тези проблеми, които са се очертали като най-важни. Ние имаме очаквания много хора да се включат в тази кампания и вече сме получили доста голям брой предложения за думи на годината. Все пак правим го за първи път и сме малко предпазливи и в подхода си и в начина, по който провеждаме кампанията. Обикновено в другите държави, тук имам предвид и Германия, имам предвид и практиката на Оксфордския речник, подобни класации се правят от институции и доколкото ми е известно без участието на широка публика, без допитването до широка публика. Ние решихме да го направим именно по този начин, чрез допитване, защото смятаме, че хората трябва да кажат своето мнение за публичния разговор."

Попитахме и видинчани кои са техните думи на годината и защо:

"Епидемия", защото цялата обстановка с този Ковид просто побъркаха населението... По-скоро зеления сертификат, "ваксинация"... Може би "надежда". Да се надяваме, че 2022-ра ще бъде по-добра от 2021-ва... През изминалата година само за Ковид се говори навсякъде и се пише- това е думата... Определено "пандемия", пандемията най-често, защото не спират да ни заливат с всякаква информация... "Ваксина" най-вероятно, защото за това се говореше най-много миналата година. Това е основното, което чувах и Ковид-19... За ваксината е най-употребяваната дума или примерно зеления сертификат също."

Всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината до 12 януари, на Фейсбук страницата "Как се пише?". Петчленно жури ще отсее десет от трийсетте предложения с най-много гласове във втория етап на кампанията. Кои три думи са най-важните за нас като общество ще изберем в анкета в сайта "Как се пише?" от 17 до 19 януари в третия, последен етап.

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00