Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Антоновден

Снимка: архивНа 17-и януари празнуваме Антоновден. В българския народен календар свети Антоний, когото почитаме днес, се представя като по-големия брат на свети Атанас. Вярва се, че на Антоновден се събират всички болести, за да тръгнат по хората. За братята близнаци Антон и Атанас се смята, че са ковачи, ножари или железари и че са изобретили ковашките клещи. Затова двамата покровителстват ковачите и железарите, които също имат празник днес.
 

Свети Антоний се счита за основател на монашеството, обясни отец Илия Симеонов, служител на Видинска епархия:


"Родното му място било село Кома, което се намира в южната област на Египет. Родителите му били християни. Бил чист по душа и имал силна вяра. Раздал всичко на бедните и отишъл в египетската пустиня. Там си направил една колиба, негов добър приятел му носел хляб и вода. Прочул се със строгия си живот, започнали да идват при него и други млади хора и ставали монаси. Така се образувал на брега на р. Нил голям манастир. Игумен станал Свети Антоний наричан Великий..."

В много краища наричат Антоновден Лелинден или Чуминден. „Лелята” - това е чумата, която трябва да се прогони, както и всички болести, като шарката, например. Има забрани за жените да не плетат, предат или шият, да варят леща или боб, защото иначе ще разгневят болестите. Правят се содени питки, които мажат с мед или маджун. Отгоре се дупчат с вилица или масур, за да не се надупчат лицата на децата от шарката. Питките се раздават за здраве, като една се оставя на тавана "за лелята". 

Днес, на 17 януари, имен ден имат всички, които носят името Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Донка, Донко, Дончо и техните производни. Празник имат всички ковачи, железари и ножари. 

Петър Иванов днес също празнува. Той е ковач откакто се помни. Занаятът му е предаден от дядо му, когато е едва на 7 години. И така до днес.

"Това е вдъхновение. Първо трябва да имаш вдъхновение. Трябва да ти идва отвътре, за да ти се получават нещата. Трябва голямо вдъхновение и най-вече това са занаяти, които са наследствени занаяти. Аз мога да твърдя и да кажа, че това е един от най-старите занаяти- няма как да изчезне. Има си ценители на това нещо и до днес, но за съжаление на младежта днес не им се работи. Тежка е работата. Трудно е" - каза Петър Иванов.

Петър е отдаден на професията си майстор-ковач и всичко, което прави, го прави с много старание и любов. В неговото село, Дъбова махала, не пропускат празници, особено днешния-празника на всички ковачи. В семейството му на днешния празник се месят празнични погачи, а той самият празнува както вкъщи, така и с колегите си.

Според родния фолклор свети Антоний също е бил ковач и е изработвал звънци от мед, чийто звън прогонва болестите. И точно затова традицията повелява на Антоновден да се яде мед и той задължително присъства на трапезата.

Освен с мед, семейството и всички дошли да почетат именика, се гощават с пълнена кокошка, на някои места и със свинско месо, жито, орехи, баница, тутманик, медени сладкиши, содена питка.
Вижте още
Милен Митев, генерален директор на БНР

Милен Митев: Радио ВИДИН се утвърди в ефира

Радио ВИДИН се утвърди безспорно в ефира и доказа, че е близо до хората . Това каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев , който гостува в "Цветовете на деня" по случай 15-ия рожден ден на медията.  "Смятам, че за тези 15 години доказахте, че сте част от семейството на Българското национално радио и то една..

публикувано на 01.03.24 в 17:38
Валерий Тодоров

Валерий Тодоров: Радио ВИДИН беше изградено за рекордно кратък срок

На 1 март, през 2009 година, на честота 97.1 мегахерца, беше открита Регионалната радиостанция на БНР - Радио ВИДИН . "Дунав свързва Видин с Европа! Радио ВИДИН ще го свързва със света!" - това беше  написано тогава върху лист хартия и беше пуснато в бутилка във водите на река Дунав, за да върви "по вода" на новата радиостанция. Броени дни по-късно..

публикувано на 01.03.24 в 16:30
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Венцислав Боянов: Недостатъчни са услугите за резидентна грижа за пълнолетни в област Видин

Проектът на решение на Министерски съвет за Национална карта на социалните услуги е публикуван в портала за обществени консултации. По общини са посочени социалните услуги, финансирани напълно или  частично от държавата, които предстои да бъдат разкрити до 2035 години. Предложението за национална карта е направено след внимателен..

публикувано на 01.03.24 в 15:10
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Радио ВИДИН държи първенство по слушани минути на ден

Радио ВИДИН държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в национален мащаб. Това каза в "Посоките на делника" директорът на регионалната радиостанция на БНР  Огнян Първулов по повод 15-ия рожден ден на медията.  "Изследванията, това което мен ме гордее, защото тези..

публикувано на 01.03.24 в 11:28

Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че зимата е мека, така че е нормално те да са се появили по- рано и тази тенденция ще се запази и за в..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Как да полагаме грижи за дърветата в градска среда

Правилно ли се полагат необходимите грижи за декоративните дървета в градска среда. Отговор на този въпрос може да намери всеки в новия Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населени места. Автор е ландшафтният архитект от Пловдив Невена Цветкова. Първоначално авторът смята книгата да бъде само за резитби,..

публикувано на 29.02.24 в 15:31

Защо управлението на "Кастра Мартис" е важно за Община Кула

Министерският съвет взе решение, с което управлението на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула бе прехвърлено безвъзмездно на Община Кула. Процедурата за прехвърлянето на крепостните стени на "Баба Вида" към Община Видин е към своя край.  "Знаете, че това беше мой приоритет още като бях областен управител. Продължих да работя по него през тези..

публикувано на 29.02.24 в 15:24