Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зъболекар: Утежнено е денталното здраве заради пандемията

Снимка: Светослав Цветанов

Денталното здраве е част от общото здраве и всеки проблем, който се отлага във времето, има труднопоправими последици, а понякога дори са непоправими. Това каза председателят на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз (БЗС) във Видин д-р Нели Драгинова по повод промените, наложени от пандемията в работата на стоматолозите. По думите ѝ, хората постепенно преодоляват страха си от коронавируса, но при някои това се случва със закъснение и последствията са видни:
"Наистина имам пациенти, които не са ме посещавали от две, дори и от три години. Действително нещата са по-сложни, по-трудни и подлежат на възстановяване, някои от тях, други- не. Но това е заради страха от пандемията, което е разбираемо, обяснимо, и наистина отговорното поведение беше и е пациентите не само да не посещават дентални кабинети, а да се самоограничават в социален и обществен аспект. След това, разбира се, животът продължава и трябва да се върнат към посещенията, включително и при своите зъболекари...
Всяко едно нещо, което се отлага във времето, се задълбочава и усложнява. Наистина намирам, че е утежнено оралното здраве на пациентите вследствие на ковид ситуацията. Това се отнася и за възрастните, и за децата. Апелирам пациентите да обръщат внимание навреме, не само когато имат проблем. Задължително да се обръщат поне веднъж годишно към своя зъболекар - за разговор, за съвет, за лечение..." 

Д-р Драгинова обясни, че Националният рамков договор за денталните дейности, сключен между Националната здравноосигурителна каса и Българския зъболекарски съюз през 2020 година, ще продължи да действа и през 2022 година. В него за лицата до 18 години е предвиден обстоен стоматологичен преглед и 4 лечебни дейности, а за пациентите над 18 години  - обстоен преглед и 3 лечебни дейности. Към този здравен пакет са включени и денталните протези:
"Става въпрос за тотални протези, тоест пациенти, които са изцяло обеззъбени, имат право да си направят протези по Здравна каса, за които трудът на зъболекаря ще бъде заплатен от Здравната каса, а те ще заплатят само средствата и материалите, които са необходими за техническата изработка, тоест на зъботехника. Няма ограничения на възрастта - от всички възрасти, стига да отговорят на условието да нямат нито един зъб в устата."

Председателят на Районната колегия на БЗС даде и своите съвети за красива усмивка. Можете да ги чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30