Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев и неговата любов към брейк денс културата

5
Снимка: личен архив Георги Георгиев



Георги Георгиев е един от членовете на брейк формация - Shadows Crew/Soul Dealerz. Танцува повече от 15 години, като за това време е посетил десетки състезания в цяла България, както индивидуално, така и с неговото крю /група, банда б.р./. 2006-та и 2008-ма са емблематични години за развитието на брейка във Видин. Тогава брейк денсърите са имали първи участия в града, първият им видеоклип на рап песен, благодарение на Ицака (IMP), както и първото им състезание в София, където стават част от хип-хоп културата на България. 

                                                      

“Нека да започнем от далечната 2006- та, когато съвсем случайно на улицата видях едни момчета да се въртят, да стоят на глава, на ръце и някаква искра в мен се запали. Запознах се с тези момчета, впоследствие започнахме да тренираме заедно. Като цяло, в началото всичко беше на шега, напълно несериозно, но след една година сякаш нещата станаха доста по-сериозни, намерихме си зала и започнахме да ходим и по състезания…Тренирали сме навсякъде за тези 15 години наистина, сменяли сме почти всички зали в града, тренирали сме и на улицата. Правили сме участия дори и на асфалт и на балатум на пода. Имали сме всякакви трудности като например да тренираме в студ, в дъжд, в кофти условия, зали с мухъл и т.н. Но това не ни е спирало и това ни е поддържало да бъдем по-добри и да бъдем по-силни, и самата емоция и... любовта към танца“, разказва Георги Георгиев. 


Георги е организирал един от най-мащабните хип-хоп джемове в България, а именно West Conquest  и гости на града са били най-добрите танцьори и диджей( DJ Stancho, Sniper Records). Успехът на състезанието е довел до провеждането му цели три пъти през годините, благодарение на Община Видин и интересът на хората. Въпреки, че условията, в които момчетата са тренирали не са били никак добри, те не веднъж са се доказвали и са побеждавали по-опитни танцьори от тях.




“През 90-те и 2000 година например, брейка беше доста по-развит специално в България, говоря в момента. Във всеки по-голям град имаше крю, минимум от 6-7 човека да кажем. По състезания се събирахме над 100 човека и нивото беше уникално, емоцията... там се запознавахме с танцьорите, обменяхме опит, правехме батъли, имаше и афтер парти след всяко състезание. Но през годините сякаш нещата стават все по-зле, все по-слабо всяка година и не знам наистина на какво се дължи", допълни още Георги.


Школата за брейк танци от тази година вече не съществува. Георги е взел решение да я закрие по ред причини - условията в залата, непостоянството и липсата на воля у децата… За толкова години, от както школата съществува, те нямат нито едно дете което да е продължило до днес и да се развива наравно с тях, децата просто се отказват, споделя брейкъра.


"Имаме школа, която съществува от 2008...разбира се със своите слаби и силни моменти, тъй като, за съжаление, ние можем да научим децата да танцуват, но не можем да ги научим на постоянство и на упоритост... През годините сме сменили различни зали, тренирали сме и в хубави, и в лоши условия. На този етап в момента, залата в която тренираме, не е в добри условия, ние сме в Младежкия дом на 2 етаж, не искам да бъда конкретен в какви условия тренираме, но просто не е добре за децата и от тази гледна точка в момента, просто школата не съществува. Вече от пролетта, като се позатопли малко, ще обмислим дали да съберем пак децата и да започнем школата отначало."


Най-вероятно Георги и другите танцьори са последното поколение на брейка във Видин и с тях той ще изчезне, въпреки дългогодишната школа и всички усилия за подновяване на Младежкия дом. Този факт е тъжен, защото хора като Георги трябва да будят респект у всички нас заради това, че въпреки трудностите и лошите условия, не се отказват. Така и Георги се стреми да поддържа брейк денс културата жива и до днес. Адмирации!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00