Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електромобилите- тенденции, предимства и недостатъци

Снимка: БГНЕС


Търсенето на електромобили през последните години нараства. Тези превозни средства освен че са по-икономични, щадят и околната среда. Прибягването ĸъм масово производство на електрически коли съответно доведе и до понижение в цените им. Това са и някои от причините в България електромобилите да навлизат ускорително, коментира за Радио ВИДИН Илия Левков, председател на Управителния съвет на Индустриален клъстер за електромобили.


"Статистиката показва това нещо. А миналата година получихме и официални данни от Министерството на транспорта, където вече не гадаем колко са електромобилите. А към октомври месец, последната информация- 3500 електромобила, а мисля 17 000 бяха хибридите. Така че, това на годишна база е доста сериозен ръст. За предимствата- който не се е качвал и ако преодолее страха, че някъде ще му свърши на полето тока, мисля, че ще бъде невероятно изненадан положително за това, че тишината, ускорението, качеството на работа на самия автомобил са неща, които няма как да бъдат сравнявани със старите аналогови и пушещи популярни в България автомобили. Независимо, че скока на ел. енергията е доста солиден. Въпреки това, знаейки, че и КПД-то на електродвигателя е 98 % в сравнение с двигателя с вътрешно горене, който е 37 %, само тук, като ефективност може да направим сравнение. Преди скока на цените, ако човек зарежда вкъщи на нощна тарифа домашен ток, тоест за физически лица тарифата, 100 км. са около 2 лв. На фона на всяко едно друго гориво, е доста сериозна разлика... Един пример ще ви кажа, да кажем популярна марка електромобили, така нареченото годишно обслужване е 24 лв. Това е да се смени само филтъра на купето..."


Пробегът на електромобилите при по-новите модели постоянни се увеличава, поясни Илия Левков:


"Ако си вземе да кажем електромобил на 2 или на 3 години, ще измине 100-150 км. с едно зареждане. Говорим за електромобили, които са с така 22 KWh батерия. Новите модели вече имат 400-500 км., даже вече и 1000 км. пробег с едно зареждане... За зарядната инфраструктура- България е уникален пример за това нещо, защото без да има натиск от броя на електромобилите, които имат нужда от зареждане, инфраструктурата се развива по много интересен начин. Различни компании инвестират в изграждане на зарядна инфраструктура..."


Някои видинчани биха управлявали електрически коли, но когато станат по-достъпни, сочи анкета на Радио ВИДИН.


"Индийците ли почнаха сега леките коли с това, е с тия зарядни. Само, че трябва да има вместо бензиностанции заряден пункт... Има и лоши, и добри отзиви за тях. Трябва да се съобразяваме с бъдещето... Аз си карам ретро автомобил... Кой какво ми даде, всичко карам. Той, електромобила, май 50 км. караш на ток. Трябва да подсигурят първо зарядни устройства по бензиностанции, не  навсякъде може. Аз не съм видял тук на някоя видинска бензиностанция да има за електромобил зарядно. Ако имам възможност, да бих карал електромобил... Шофьор съм, но засега се задоволявам с по-стара кола. Вероятно ще е бъдещето, няма да стане толкова бързо това нещо. Освен това, не може да се подменят толкова коли наведнъж. Предимството е чистотата, няма замърсяване. Бих карал такава кола..."  


В сравнение с масовите автомобили електромобилите  остават относителни скъпи. Ниският пробег при някои от тях също е проблем. Липсва развита мрежа от станции за зареждане. Около 10 са зарядните станции за електромобили в трите области от Северозапада- Видин, Враца и Монтана. А относно тяхното влияние върху околната среда, батериите на електромобилите изискват зареждане с електричество, а електричеството се произвежда не само от възобновяеми източници. Предвид всичко това големите автомобилни компании, все пак плануват превозните средства в следващите десетилетия плавно да преминат от двигатели с вътрешно горене към електродвигатели. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04