Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хижар" вече е професия

Снимка: Радио ВИДИН

"Хижар" вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея. Тъй като досега не е имало такава професия, хижарите са били назначавани като камериерка, салонен управител, сервитьор и други длъжности, които не отговарят на реалната им длъжност-

"Сблъсквайки се с този проблем доста често, с помощта на министерството на туризма, наши експерти, както и някои други организации, успяхме да убедим министерството на труда и социалната политика, да включат тази професия в регистъра. След което вече тези хижари могат да бъдат назначавани по коректен начин", каза Васил Николов- изпълнителен секретар на Български туристически съюз.

Предстои разработването на държавен образователен стандарт, за да бъдат изготвени учебни планове, за да може Центърът за професионално обучение към БТС, който обучава планински водаци, да обучава и хижари. Това обучение няма да е задължително, но ще даде предимство при кандидатстване за заемаме на такава длъжност.

Хижарят се нуждае от много компетенции- трябва да може да готви, да обслужва клиенти, да извършва дребни ремонти, да подготвя местата за настаняване, да разбира от туристически маркировки.

"Според нас е задължително и всеки един хижар да е минал обучение по оказване на първа помощ, тъй като те са отдалечени в планината и това може да е животоспасяващо за някого", смята Васил Николов.

Хижарят трябва да е добър човек, да се отнася с уважение към туристите, каза Богдан Георгиев- 41 години хижар в Берковския Балкан.

"Като си горе се работи 24 часа в денонощието. С месеци не се прибираш вкъщи. Планината ми е в сърцето. Моето семейство също ме е разбирало. Винаги сме имали аптечка, бинтове, като се случи нещо, шини също."

Според Богдан Георгиев е нужда хижарите да преминават обучение, защото тази професия не е за всеки и човек трябва да разбира от всичко по малко.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инициативата "Лекар на село" се провежда във Врачанско

Враца и населени места от областта се включиха в инициативата "Лекар на село". Тя е организирана от фондация "Практикум" съвместно с Община Враца и се провежда за втори път. Всяка събота и неделя мобилен екип от лекари, студенти по медицина и специализирани доброволци ще посещават различни населени места и ще извършват безплатни прегледи и..

публикувано на 24.09.24 в 16:44

Млад автор от Монтана издаде историческа книга

С нова книга се представя младият автор от Монтана Димитър Петров. Изданието разказва за 50 исторически личности от три епохи - Средновековие, Възраждане, Трета българска държава. Първите му две произведения са книги игри. Целта на ново издание е да запали пламъкът на родолюбието в малките читатели по достъпен и увлекателен начин, с нови,..

публикувано на 24.09.24 в 15:00

Гимназията по транспорт в село Владимирово е образец за съвременно училище

Иновативните методи на преподаване се прилагат в Професионална гимназия по транспорт „Вл. П. Минчев“ в монтанското село Владимирово. Изцяло е обновен учебният корпус. Общо  215 ученици в 11 класа се обучават в 4 специалности, свързани с транспорта.  Целта е качествен учебен процес и по-висок успех на учащите, а училището се развива в..

публикувано на 24.09.24 в 14:00

Награда за най-добър учител в Математическата гимназия във Видин

Емилия Петрова, преподавател по математика в ППМГ "Екзарх Антим Първи" във Видин получи наградата на училищното настоятелство за най-добър учител за 2024 година. Отличието се присъжда поради високите резултати на нейните ученици на националните външни оценявания след 7-и и след 10-и клас. Седмокласниците се нареждат на 15-о място по среден резултат..

публикувано на 24.09.24 в 13:00

Латино танците: Борят стреса и дават самочувствие

Латино танцът е социален танц. Много хора го използват и за социални контакти, и за раздвижване, и за разтоварване след работа. Там за работа не се говори. Това каза в "Направление здраве" инструкторът по латиноамерикански танци Александър Апостолов и отбеляза, че интересът към тях е заради нуждата на хората от общуване...

публикувано на 24.09.24 в 12:49

Видин е домакин на международна конференция по археология

 Видин е домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции. Тя се провежда от 23-и до 28 септември.  Домакинството на града изцяло става със съдействието на доц. д-р Здравко Димитров и на резултатите от проучванията на антична Бонония и на Рациария, в които участват археолози от Регионалния исторически музей във..

публикувано на 24.09.24 в 12:00

Габриела Руменова: Ефектът от забраната на “енергийния прах” без свалянето му от интернет е допълнителна реклама

Въпреки забраната за продажба на енергийния прах , който така нашумя напоследък, все още има информацията за него в българските сайтове, макар и да не могат да се правят поръчки. Специалните сайтове на двата продукта съдържат подвеждаща и поддържаща интереса към тях информация. Габриела Руменова , създател на платформата "Ние..

публикувано на 23.09.24 в 18:00