Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сталийска махала - най-голямото село в община Лом очаква промяната

14
Село Сталийска махала, община Лом
Снимка: Радио ВИДИН

Сталѝйска махала̀ е най-голямото село в община Лом. В миналото имало 5000 жители, днес в селото живеят 1200 души. Край главната улица са засадени красиви борове, зад които се нареждат като броеница  едноетажни къщи , характерни за 50-60 години на 20 век, с  големи слънчеви дворове. На тази улица се намира и къщата, в която днес се помещава кметството. 

Селото има  две махали - Влашка махала и  Сталийска махала. Тук живеят много преселници от село Орсоя, те са създали  третия квартал на селото - Орсойския.

В началото на 20 век тук е създадено първото читалище. През 1964 г. с държавни и общински средства се построява съвременна читалищна сграда в центъра на селото. До 1990 г. имало и театрална дейност, в която са участвали предимно самодейци от селото и са играли в много театрални постановки. В момента се ремонтира читалището, по проект. В центъра на селото има и църква, първата сграда на черквата е построена през 1828 г.

Красива, в стар архитектурен стил, е сградата на жп гарата, която  е построена през 1912 г. и днес се нуждае спешно от ремонт. 


Посреща ни кметът Цветан Цветанов, той е на този пост от 2000 година, това е третият му мандат като кмет.
Самият той  дълги години се е занимавал с животновъдство, имал е собствено стадо порода Български сементал - кулско говедо, имал е ферма с крави. Преди две години продава животните и в момента се занимава със земеделие.

 
Сградата на кметството наскоро е ремонтирана, чиста и приветлива, на първия етаж има стая за полицията. Кметът Цветанов е благодарен на хората, гласували му  доверие и се отнася отговорно към съдбата на селото:

 "Селото ни е най-голямото в община Лом. Благодаря на хората, които ме избират, и заради тях съм тук. Хората в селото са добри, Ние като кметове на малки населени места можем да се похвалим с малко неща, защото не зависи от нас, имаме ограничен бюджет, около 30 000 лв. за селото. Гордея се с това, че закрих едно сметище, гордея се с ремонта на читалището. Съжалявам, че не можах да асфалтирам повече улици... Има много неща, които трябва да се направят, дано да се обърне внимание на инфраструктурата... Селото ни е прекрасно, в момента хора търсят имоти, търсят по-спокоен начин на живот... Сега около пандемията намаляха жителите, доста хора и млади и стари починаха, за съжаление... Най-често намират работа в близките градове - Лом, Монтана, Това е едно от селата, където се търсят имоти, има гара, добра комуникация, река ..."


На мястото на незаконното сметище, което кметът успява да изчисти и премахне, той създава малък хиподрум за коне:

"Беше бившото летище на селскостопански самолети и там се правеха конни състезания, републикански, но там 40 години го бяха обърнали на сметище... Участвах по програма ПУДООС и направих малък хиподрум за коне, участвах само 1 година... Доволен съм, че се изчисти това сметище... Животните са ми любими, хобито са ми животните, винаги сме имали крави, винаги сме имали коне и крави, аз за пръв път прекъснах това животновъдство, сега започнахме със земеделие и то е по-леко... Човек трябва да бъде последователен и в бизнеса и в работата си. Винаги има печалба, но бързите печалби бързо се губят. Трябва да си последователен. Аз съм почнал от нулата. Благодарение на тия животни, успях да завъртя в земеделието, да купя машини... Обработвам около 10 000 дка. Имаха ми доверие хората и ми предоставиха земята си... Възрастните хора, истинските животновъди си отидоха..."


В село Сталийска махала има много млади семейства, има училище и детска градина, лошото е, че има разделение между хората, което не води до нищо добро, казва кметът:


"Много ми е тежко, че хората не могат да намерят общ език, всеки срещу всеки, не знам на какво се дължи, напрежение между хората има. Трябва да бъдат хората по-добри и да намерим общото, което ни свързва... Имаме училище, с което се гордеем. Дано повече хора да си дойдат и млади хора да се заселят."
 
Нерешен от дълги години е проблемът с водата, казва кметът:


"Имаме проблем с водата, не е от сега, през лятото не стига водата, едни поливат, други не поливат, но затова е село... Имаме обещанието от кмета на община Лом, че е задействана процедурата, че тази година ще се реши този проблем... И ако може да се направи нещо за жп гарата, която се руши... Аз казвам, че има работа, но хората станаха мързеливи, трябва да има някакъв ред. Аз съм оптимист човек и се надявам да дойдат по-добри времена, мисля, че в Майка България ще станат по-добри нещата."


НЧ "Кирил Петров 1922"е културната институция, която съхранява народните  фолклорни традиции в селото, казва Десислава Илиева - секретар в читалището. В момента в него се извършва ремонт за над 200 000 лв.:


"В момента се извършва ремонт на читалището за енергийна ефективност, отвън - смяна на дограмата, изолация. Към нашето читалище женска певческа група имаме, изпълняват наши народни песни, организираме празнични тържества.Какво да се направи за нашето село -  може би улиците да се оправят и да се направи целодневна детска градина имаме нужда от това."

Какво мислят хората в село Сталийска махала за живота в селото :


"Никой не обръща внимание на нищо... Пътищата са лоши и не само това - няма работа. При арендаторите има работа по 4-5 човека... Намаляваме, хората бягат по чужбина... Селото ни е с най-много жители, но никакви средства не се влагат в селото, всичко е на доизживяване... И да се оплачем, файда няма. Селото ни пропада. Работа и в града няма... Едни пенсионери останаха тук, животът е труден, свикваме... Трудно живеем и с пандемия, и с увеличение на цени, но трябва да сме всички заедно и да си помагаме... Автобуси нямаме, с влака ходим до Лом и това е чудесно... мизерно... Живеем добре, който иска да работи... Главният път трябва да се оправи... Безработица е тука ... Всички работим по чужбина, цял живот скитане, сега си дойдохме за Коледа, сега пак тръгваме, всички хора са така... Само работа да има - това е достатъчно."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00