Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Последният рицар на България" ще се разпространява с благотворителна цел

Видинска следа в първата детска книга за Цар Борис III

Автор:
Снимка: www.piratiteumiratmladi.com


 "Последният рицар на България" - това е първата детска книга за живота на Цар Борис III. Тя включва разкази с истории от живота му, написани от документалиста и писател Михаил Кунчев. 

"Приказка за детството и военните подвизи на Царя по мотиви от документални разкази на десетки войници, воювали в окопите рамо до рамо с него по време на Голямата война, и спомени на царското семейство. Пиша я, за да помнят и не забравят нашите деца, че някога сърцето на Родината туптеше заедно с това на един голям българин", казва Михаил Кунчев. 

Книгата е богато илюстрирана с рисунките на един от доайените на комикс културата у нас  - художникът с видински корени Александър Въчков- историк и специалист в сферата на военните униформи.  

"Книгата беше замислена като един сборник с приказки, посветени на Цар Борис III. Оказва се, че въпреки че е много популярен сред народа, през последните 30 години има една реабилитация на неговата личност и в средите на историците, но няма нищо, посветено на него, което да е достъпно за малки деца. Михаил Кунчев, който е журналист, писател, се зае с тази задача да направи един сборник с приказки, посветени на неговия живот, като акцентът е главно върху ранните му години, когато той като офицер за свръзка е на фронта. Стилът е именно приказен, на достъпен за деца език е написана книжката и това поведе и всъщност и илюстрациите. Когато разговаряхме първоначално с него за идеята за този проект ,малко се колебаех какъв стил на рисуване да избера, но в крайна сметка се спрях на един реалистичен стил на илюстрациите"- рАлександър Въчковазказа за Радио Видин Александър Въчков.


Илюстрациите на униформи, две сценки от детството на Царя в двореца, както и канапе, и тапетите, които са част от мебелировката на двореца, са пресъздадени от Александър Въчков абсолютно автентично. С тези илюстрации той помага на децата да придобият една визуална представа за епохата. Споделя, че доста е мислил, преди да реши кои епизоди точно да илюстрира:


"Трудно беше, защото всеки разказ сам за себе си е интересен, но тъй като бяхме се договорили, че ще има десетина илюстрации, за да не се надуе прекалено обема - трябваше да избера от двайсетина разказа на 10 да направя илюстрации. Опитах се да вкарам един ритъм - горе-долу през епизод да бъдат илюстрациите, за да се получи едно равномерно присъствие в книгата. Има едни епизоди, които бяха по-интересни за илюстриране - например историята с тегленето на камъка, паднал на пътя, с автомобила, беше интересна история и мисля, че си заслужаваше илюстрирането. Още повече, че аз нарисувах именно автомобила, който тогава престолонаследника е шофирал през Първата световна война, така че той си е много автентичен. Тогава не са имали регистрационни номера, иначе щях и него да сложа, но нямаше такава информация. Това беше принципа, с който се съобразявах при избора на разкази, които да илюстрирам - да има една ритмичност в книгата".


С издаването на тази книга авторите подемат и една благотворителна инициатива. След като половината от тиража бъде продаден, парите ще бъдат вложени в нов тираж, който ще бъде дарен на деца, които нямат възможност да си закупят книгата, а дарителската инициатива ще стартира от Видин:


"По замисъл половината от тиража трябва да бъде с благотворителна цел разпространен. Това беше първото, което ме грабна в тази идея, дори не толкова преклонението пред личността на Цар Борис, а по-скоро тази идея да се представи на деца, които не могат да си позволят неговия образ. Реално един пълен тираж ще бъде разпространен, тъй като от първия тираж половината ще се разпространява по този начин, а със средствата от продажбата на другата половина от тиража ще се направи един ре-тираж, който ще бъде толкова, колкото ще е този за продажба. Така че, при 1000 бройки книга - 1000 ще бъдат разпространени безплатно, а 500 ще бъдат в продажба. Относно Видин, чисто географски, Мишо беше избрал първо във Видин да започне, така някак си логично от Северозапад, по часовниковата стрелка да се върти маршрутът на тези дарителски акции. Мен това допълнително ме мотивира, тъй като детството ми и спомените ми са свързани много тясно с град Видин".


Всеки, закупил "Последният рицар на България", става част от кампанията  "Минало за бъдещето", чрез която изцяло с лични средства, събрани от продажбата на книгата, половината от тиража ще бъде дарен на деца, лишени от родителски грижи, на ученици в най-бедните райони на България, както и на второкласници и третокласници от цялата страна. 


Целия разговор чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50