Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен започва 19-то Международно изложение-договаряне "Пчеларство"

Българският пчелен мед- полезен и недооценен

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Дали защото българският мед е сред храните, които заедно с виното съпътстват живота ни, или защото медът е сред естествените природни лекарства, но в народния календар е отреден ден, специално за пчеларите- това е Денят на свети Харалампий, който отбелязваме на 10 февруари. 

Днес в Плевен започва 19-то Международно изложение-"Пчеларство". Една от целите на изложението е популяризирането на пчелните продукти, каза в "Земята, която ни храни" доц. Юлиян Станчев от Консултативния съвет по пчеларство за Северозападния регион:

"Целта на изложението е да се пропагандират пчелните продукти, тъй като у нас консумацията е твърде ниска, спрямо европейските страни, дори и спрямо съседните страни - Гърция и Турция, където повече от 1 кг е средната консумация на един човек за една година, а при нас е не повее от 500 гр. на година, което е твърде малко… Бурканът с мед трябва да бъде постоянно на масата- и сутрин, обед и вечер да си вземаме по една лъжичка, приблизително по 1 грама на тегло телесно... Човек, ако е 80 кг, трябва по 80 грама да взима на ден пчелен мед, което е 3-4 лъжички. И профилактично, защото меда е здраве и храна, както и прашеца и прополиса- препоръчват се от лекари, тъй като имат различни полезни вещества. Прашеца преди няколко години беше обявен за супер храна, защото съдържа много белтъчини и различни ензими, киселини, химични елементи и е много полезен за здравето, както и прополиса, който също се препоръчва всеки ден да се взема във вид на спиртен разтвор по 15 капки тъй като укрепва вътрешните стени, вътрешните тъкани и е полезен в много отношения, той е един естествен антибиотик и така малко хора го употребяват, така че трябва да се взема ежедневно." 

На изложението ще бъдат представени пчелни продукти, инвентар, препарати за защита, предвидена е и среща с представители на земеделското министерство, на която ще бъдат обсъдени основните проблеми в сектора. 

"За пчелите и сектора ще се говори все по-често на фона на изчезването на опрашителите в световен мащаб. Пчеларството и дейността на пчелите са сред основните приоритети в  политиките, свързани със зеления преход, обсъжда се подпомагането на опрашването..." каза още доц. Юлиян Станчев. 

Колкото до капризите на времето, според пчеларя това не обърква биологичния часовник на пчелите. 

"Пчелите прекарват на кълбо, не се плашат особено от студа. По-опасна за тях е влагата... Като цяло състоянието на пчелите е добро. Годината беше добра, пчелите се запасиха за зимата, пчеларите подхранват с твърда храна... Очакваме новия сезон... Голяма часгт от меда ни се изнася, може би една четвърт остава у нас, което е жалко... Трябва да научим хората да употребяват повече мед- необходимо е за здравето... "- апелира доц. Юлиян Станчев. 

А онези от вас, които се интересуват от новостите в пчеларството или искат да се срещнат с производители на истински мед, могат да посетят пчеларското изложение в Плевен. Открива се на 10 и ще продължи до 13 февруари. Ще могат да се видят освен мед, пчелни продукти, козметика, както и всичко необходимо за пълното оборудване на един пчелар. В рамките на форума ще бъдат наградени и най-добрите детски рисунки по темата "Пчеларство". А един от новаторите в сектора ще получи голямата награда "Крило на успеха". 


Зима с пролетно слънце, ниски нощни температури и високи дневни, тук-там валежи от дъжд и сняг- все по-нетипични са зимните месеци. Какви изненади ще поднесе времето през февруари и има ли опасност за есенниците и другите растения- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15