Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божана Димитрова: Радиото е най-прекият път към хората

Радиото и доверието

Снимка: unesco.org

На 13-ти февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Тази година всички световни радиоорганизации ще отбележат този ден под наслов "Радиото и доверието". Има ли доверие обикновения слушател на радиото и вярва ли той на българската радиожурналистика? На този въпрос и на още други, пред радио Видин отговори емблематичната журналистка Божана Димитрова, останала символ на Българското национално радио и днес. Доверието в радиото, както тя самата казва, една от най-чувствителните струни в душата ѝ, винаги го е имало и винаги ще бъде.


"За чест на радиото, през неговите почти 100 години, то удържа първо място, ако сравняваме с вестници, телевизия и особено с така наречените "нови медии", които със завидна лекота напоследък поднасят новини и с още по-голяма лекота ги коментират. Тази висока дума "доверие" ме връща и към някои спомени, разбира се, за да ви кажа убедено, че това е всъщност и неписан радиозакон. За да ти вярват на всяка дума, всяко мнение трябва да бъде проверено двойно, т.е от поне два източника. Това задължително усилие да поднасяме само проверената истина, мисля че трябва да бъде безусловна аксиома в работата ни. Това е въпрос и на съвест, и на морал, и на етика. И ще напомня една позната фраза: "Ами значи е истина, щом го казаха по радиото." - каза за радио Видин Божана Димитрова, за която доверието е не само силна дума, а и нещо, което се печели трудно, а се губи лесно. За Божана Димитрова радиото е безспорно най-силната медия, защото то владее изкуството на диалога. Тя го нарича "феномен", най-силен, най-достоверен и верен точно на думата "доверие".


Различни проучвания сочат, че доверието към социалните медии в глобален план започва да намалява. За сметка на това обаче радиото остава медията, на която се доверяват най-много хора. 


"Радиото е истина. Радиото е най-прекия път към хората. Радиото е абсолютен смисленик, другар, ежедневен, не ежедневен - всекичасен, защото радиото е най-прекият път да стигнеш и до ума, и до сърцето на хората." - допълни журналистката, заключвайки, че за нея радиото е начин на живот, начин на поведение, висок критерии на изискване не само как да се говори по радиото, а как да се държи човек и в обществото.


Радио Видин се оказа не само незаменим спътник за много видинчани, но и медия, на която гласуват пълно доверие.


"Телевизията се нуждае от малко професионализъм. А в радиото го има напълно... Всеки ден слушаме радио на работата. Радио Видин ни е любимото, ние само това слушаме... Слушам радио, когато баща ми ме кара, в смисъл в колата... Слушаме си. Сега в момента, работя в мола в магазин и радиото си е пуснато.." - споделиха видинчани в анкета на радио Видин за това слушат ли радио и имат ли доверие в него. 


И днес, с над век история зад гърба си, радиото остава медията, на която обществото гласува най-голямо доверие. И с право.  Защото всичко, което правим, го правим за тях- нашите слушатели. И защото сме и ще бъдем винаги там - близо до хората. 


*Цялото интервю с Божана Димитрова, както и анкета с видинчани може да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30