Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Божана Димитрова: Радиото е най-прекият път към хората

Радиото и доверието

Снимка: unesco.org

На 13-ти февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Тази година всички световни радиоорганизации ще отбележат този ден под наслов "Радиото и доверието". Има ли доверие обикновения слушател на радиото и вярва ли той на българската радиожурналистика? На този въпрос и на още други, пред радио Видин отговори емблематичната журналистка Божана Димитрова, останала символ на Българското национално радио и днес. Доверието в радиото, както тя самата казва, една от най-чувствителните струни в душата ѝ, винаги го е имало и винаги ще бъде.


"За чест на радиото, през неговите почти 100 години, то удържа първо място, ако сравняваме с вестници, телевизия и особено с така наречените "нови медии", които със завидна лекота напоследък поднасят новини и с още по-голяма лекота ги коментират. Тази висока дума "доверие" ме връща и към някои спомени, разбира се, за да ви кажа убедено, че това е всъщност и неписан радиозакон. За да ти вярват на всяка дума, всяко мнение трябва да бъде проверено двойно, т.е от поне два източника. Това задължително усилие да поднасяме само проверената истина, мисля че трябва да бъде безусловна аксиома в работата ни. Това е въпрос и на съвест, и на морал, и на етика. И ще напомня една позната фраза: "Ами значи е истина, щом го казаха по радиото." - каза за радио Видин Божана Димитрова, за която доверието е не само силна дума, а и нещо, което се печели трудно, а се губи лесно. За Божана Димитрова радиото е безспорно най-силната медия, защото то владее изкуството на диалога. Тя го нарича "феномен", най-силен, най-достоверен и верен точно на думата "доверие".


Различни проучвания сочат, че доверието към социалните медии в глобален план започва да намалява. За сметка на това обаче радиото остава медията, на която се доверяват най-много хора. 


"Радиото е истина. Радиото е най-прекия път към хората. Радиото е абсолютен смисленик, другар, ежедневен, не ежедневен - всекичасен, защото радиото е най-прекият път да стигнеш и до ума, и до сърцето на хората." - допълни журналистката, заключвайки, че за нея радиото е начин на живот, начин на поведение, висок критерии на изискване не само как да се говори по радиото, а как да се държи човек и в обществото.


Радио Видин се оказа не само незаменим спътник за много видинчани, но и медия, на която гласуват пълно доверие.


"Телевизията се нуждае от малко професионализъм. А в радиото го има напълно... Всеки ден слушаме радио на работата. Радио Видин ни е любимото, ние само това слушаме... Слушам радио, когато баща ми ме кара, в смисъл в колата... Слушаме си. Сега в момента, работя в мола в магазин и радиото си е пуснато.." - споделиха видинчани в анкета на радио Видин за това слушат ли радио и имат ли доверие в него. 


И днес, с над век история зад гърба си, радиото остава медията, на която обществото гласува най-голямо доверие. И с право.  Защото всичко, което правим, го правим за тях- нашите слушатели. И защото сме и ще бъдем винаги там - близо до хората. 


*Цялото интервю с Божана Димитрова, както и анкета с видинчани може да чуете в звуковия файл

Вижте още

Защо италианец избра да живее в село Сланотрън

67-годишният  Антонио Панарело , който живее във видинското село Сланотрън  от няколко години ,  е родом от Месина, Сицилия . Докато учи за счетоводител, той започва и да работи. Животът му е протекъл, откакто се помни, извън родното му място. Живял е много години в Рим. Бил е подполковник в Икономическа полиция. Но неговата най-голяма страст..

публикувано на 03.10.23 в 18:00

Видински ученици посетиха Седемте рилски езера (снимки)

Ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин участваха в туристически поход. Те посетиха природната забележителност  Седемте рилски езера . Цял ден е продължил нелекият преход. С видинските ученици е бил местен планински водач, който е водил децата по стръмните пътеки и ги е запознал с историята на езерата и..

публикувано на 03.10.23 в 16:00

Ученически конкурс "Какво бих направил за моя Видин" събира есета

Ученически конкурс за есе на тема „Какво бих направил за моя Видин“ обявяват Регионално управление на образованието (РУО) - Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов, основател на наградния фонд. Поводът за инициативата е празникът на Видин - Димитровден, който е на 26 октомври. Това е..

публикувано на 03.10.23 в 14:30

Методът "Монтесори" е предпочитан от родители и ученици във Враца

Основно училище "Иванчо Младенов" във Враца работи вече втора година по метода на италианския доктор и педагог Мария Монтесори . Този модел на възпитание и обучение  обръща внимание на това, че към всяко дете трябва да се подхожда индивидуално и че  децата трябва да бъдат активната страна в образователния процес. Учебните м атериали, които се..

публикувано на 03.10.23 в 13:30

Над 10 катастрофи са станали в Дъбова махала за 1 година заради опасен завой

За опасен завой алармира Мая Петрова, жител на монтанското село Дъбова махала . В нейния имот за един месец са станали две пътнотранспортни произшествия (ПТП), а за една година - над 10 катастрофи в района. Според нея основният проблем е, че няма предупредителни знаци, че предстои остър завой, обяснява Мая Петрова : "Притеснява ни..

публикувано на 03.10.23 в 12:00

Кристиян Борисов - от "Видабаскет" до НБА

Кристиян Борисов е бивш баскетболист, а сега е успешен треньор по баскетбол в Германия. Кариерата му започва във "Видабаскет" , а само на 15 години тръгва по пътя на мечтата си, като напуска Видин, сменя няколко града и отбора, докато се развие и го привлекат, като играч в Германия. Под негово управление "Фелбах Флашърс" печели серия от 15..

публикувано на 03.10.23 в 11:50

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04