Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 100 години е създадена "духовата музика" в Долна Кремена

Снимка: НЧ "Просвета" Долна Кремена, архив

Още през 1920-1921 г. в мездренското село Долна Кремена се събират няколко човека, които създават първата музика. Това са Цеко Йотов (Буачката), Илия Ив. Узунов, Христо Генкин, Рашко Христов. В началото на 30-те години в музиката се включват Владимир Иванов, Коцо Петков Генов, Панталей Кирков, Никола и Вачо Комарски, Борис и Харалампи Нинови и др. Те закупуват сами своите инструменти. Основните са тромпет, флигорна, бас флигорна, кларинет, тъпан, барабанче. Отначало музикантите репетират в къщите си. За разучаването на някои пиеси са канили музиканти от Враца. Един такъв е бил Върбан Попов. Свирят се главно маршове, хора, а и почти всички произведения на Дико Илиев, особено най-популярните- „Александрийка“, „Дунавско хоро“, „Искърско хоро“, „Елено моме“ и др. Историята е съхранена, благодарение на Бистра Цолова от местното читалище "Просвета 1897".

Любомир Петрински има голяма заслуга за израстването на кременската духова музика. По професия е начален учител. Той кара войнишката си служба като музикант (както и четирима от музикантите) и по-нататък през целия си живот ръководи духови оркестри. В началото работи като учител в с. Вировско. Там създава известната Вировска музика. След това е учител и в с. Селановци. И там ръководи духов оркестър. А през ваканциите свири и със своята музика. В началото на 40-те години започва работа като учител в с. Долна Кремена и е неразривно свързан с организирането и израстването на духовата музика. Той разписва партитурите за всички инструменти, ограмотява нотно музикантите, разширява изпълнявания репертоар. Петрински е активен обществен деятел, настоятел и председател на читалището в Долна Кремена. С негово съдействие се закупуват инструменти и музиката се превръща в колектив на читалището. Така тя свири на всеки празник в селото, всяка неделя - „на мегдана“. 

Интересен факт от 1935 г. е случилото се на сватбата на Цоло Кръстев. Музикантите свирят Земеделския марш, за което на другия ден всички са привиквани в кметството и порицавани. 

През духовата музика на Кремена са преминали много музиканти, няколко поколения. В по-ново време свирят Илия Йорданов, Иван Николов (Вачо Даскала), Йордан Ничовски, Иван Цеков, Димитър Христов (Митко Турчина) и др. Тя се е славела като една от добрите музики в района- с богатото и ясно звучене, благодарение на добрите музиканти, които били и нотно подготвени.

"Моето детство е свързано и със спомените за празниците в Долна Кремена, на които свири задължително духовата музика - зиме в салона на читалището, лятото- на площада", споделя Цолова. "Така си спомням и последното нейно изпълнение- на 9 септември 1990 г. Това беше краят на една славна част от историята на селото, свързана с богатото духовно минало, с много емоции и преживявания на жителите. Една история, която е без продължение…"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

Първият шишеяд във Видин е на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Шишеяд е поставен пред входа на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин . В инсталацията се изхвърлят празни пластмасови бутилки. Това е първият шишеяд за града. До поставянето му се стигна след като училището участва в кампания за разделно събиране на пластмасови бутилки, организирана от сдружение "BG Бъди активен". "В рамките на един месец..

публикувано на 06.06.24 в 16:05

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 15:54